Για λίγο, τόσο δα! 🙂 Αλλά το “σποράκι” φυτεύτηκε και η σπορά πάντα αφήνει πιθανότητες για τη γέννηση μιας ρίζας, ενός λουλουδιού, ενός δέντρου. 😉

Δεν κρατιέμαι όμως! Πρώτα θέλω να πω ότι ο Στέφανος έγραψε για πρώτη φορά στο blog! Σε αυτή τη σημερινή ανάρτηση! Θα δεις λίγο πιο κάτω! 🙂 #οενθουσιασμόςτηςblogομάνας #πολλάταθαυμαστικάτοξέρω #! #χα

Γονείς, θείες, γιαγιάδες και παπούδες, νονά και νονέ -εσύ εκεί λέω!- που έπεσες στην ανάρτηση αυτή. Αφιέρωσε λιγότερο από 10′, ώστε να ενημερωθείς για κάτι που ανοίγει το μυαλό και τους ορίζοντες των παιδιών. Γιατί προλαβαίνεις να τους κλείσεις θέση (δωρεάν) για ένα ξεχωριστό ταξίδι διασκέδασης, γνώσης, εμπειρίας!

Υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα που λέγεται «Η Ώρα του Κώδικα». Μπορεί να με ρωτήσεις… τι είναι αυτό το κίνημα; Είναι μια ωριαία εισαγωγή των παιδιών στην επιστήμη των υπολογιστών. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 180 χώρες με εκδηλώσεις και σεμινάρια ανά πάσα στιγμή, αλλά με έμφαση σε μια βδομάδα του Δεκέμβρη, κοινή για όλο τον πλανήτη. Μάθε περισσότερα για αυτό το κίνημα εδώ.

Πριν πας στο λινκ όμως, να σε ενημερώσω ότι δεν είναι μια ώρα σαν αυτές που ξέρουμε ότι αφιερώνουν στο σπίτι τα παιδιά. Είναι μια ώρα εισαγωγής στον προγραμματισμό. Είναι λίγο wow ε;! Παιδιά που προγραμματίζουν, τη στιγμή που οι γονείς τους μπορεί να γνωρίζουν απειροελάχιστα πάνω στη χρήση των υπολογιστών. Ο προγραμματισμός είναι για την πλειοψηφία παντελώς, εντελώς και ολωσδιόλου άγνωστος κόσμος.

Πέρσι τέτοια εποχή έμαθα πρώτη φορά για την Ώρα του Κώδικα, από μια σχετική ενημέρωση της Microsoft Ελλάς.

Η οποία για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώνει τα εργαστήρια εισαγωγής στον προγραμματισμό “Microsoft Adventure Coding Class”. Ε, μόλις πληροφορήθηκα τις ημερομηνίες, έσπευσα να κλείσω θέση. Πέρσι είχαν πάει πάνω από 300 κορίτσια και αγόρια!

microsoft-coding-class_stefanos

Καμιά φορά τα παιδιά δεν δείχνουν ενθουσιασμό όταν τους προτείνουμε να παρακολουθήσουν κάτι τέτοιο. Είναι λογικό, αφού ίσως δεν κατανοούν πλήρως τι είναι αυτό για το οποίο τους μιλάμε. Αν δηλαδή έλεγα στον γιο μου: “Θες να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο εισαγωγής στον προγραμματισμό;” ε, μάλλον όχι θα μου έλεγε. Όταν όμως του είπα “Ξέρεις, ξεκινώντας με ένα τέτοιο σεμινάριο, μπορεί στο μέλλον, να φτιάχνεις τα δικά σου αγαπημένα παιχνίδια για το tablet”, πέταξε τη σκούφια του! Γυάλισαν τα μάτια του! Και του το είπα στο κατάλληλο timing. Τη στιγμή που έπαιζε το αγαπημένο του παιχνίδι στο tablet! Του έκανα χειροπιαστή την έννοια προγραμματισμός και του έδωσα κίνητρο.

Να, δες εδώ happy face!

 

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα δύο προηγούμενα σαββατοκύριακα εργαστήρια στα γραφεία της Microsoft Ελλάς στο Μαρούσι και αυτό το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Δεκεμβρίου, γίνονται τα τελευταία.

microsoft-hellas_-coding-class

Να σου μεταφέρω τη δική μας εμπειρία.
Το πρώτο στοιχείο που κατάλαβα ότι έκανε θετική εντύπωση στον Στέφανο είναι το ίδιο το περιβάλλον, ο χώρος. Σύγχρονες εγκαταστάσεις, με μια πινελιά “εδώ είμαστε open minded”. Δεν πέρασαν απαρατήρητα τα ντουλαπάκια των εργαζομένων, αλλά ούτε και το σαλόνι με τα ωραία καθίσματα και τα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στην Κηφισίας.

o-stefanos-programmatistis-sti-microsoft

Η αίθουσα που περίμενε τα παιδιά είχε αρκετές θέσεις, πολλές, μα πολλές οθόνες και δεν ξέρω… σε έκανε να θες να κάτσεις εκεί μέσα μαζί με το παιδί. Έγινε κι αυτό. Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι 2ωρο. Στην πρώτη ενότητα είχαμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε στην αίθουσα για 5′-10′. Στη δεύτερη όμως και περισσότερη ενδιαφέρουσα ενότητα όσοι γονείς θέλαμε ήμασταν μέσα!

Στην πρώτη ώρα γίνεται μια γνωριμία με την έννοια του προγραμματισμού και το κίνημα «Η ώρα του κώδικα». Στην αρχή έπαιξαν βιντεάκια με προσωπικότητες που παρακινούν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό. Ένα από αυτά… 🙂

Και στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με τον προγραμματισμό, παίζοντας την πιο επίκαιρη τρέλα, το Minecraft. Ήταν ο ιδανικός νομίζω τρόπος να τους βάλουν να γράψουν κώδικα παίζοντας! Πιο απλή και διασκεδαστική προσέγγιση δεν ξέρω αν υπάρχει.

Στη δεύτερη ώρα του σεμιναρίου, δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας. Τα παιδιά χώριζαν αρμοδιότητες και με την καθοδήγηση ειδικών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά προγραμμάτισαν!

Συγκεκριμένα έκαναν:
1. Ένα λαμπάκι να ανάβει και να αναβοσβήνει ανά δευτερόλεπτο.
2. Τα φώτα να ανάβουν με αισθητήρα κίνησης.
3. Έφτιαξαν συναγερμό για το σπίτι.

Δε λέω περισσότερα, να πάτε με το παιδί, να τα δεις από κοντά. 🙂 Σε αυτό το σημείο όμως, ας αφήσω επιτέλους το παιδί μου να εκφραστεί και να μοιραστεί το βίωμά του! Γιατί αν η μαμά είναι ShareYourLikes τύπος και το παιδί ShareYourLikes είναι! 😀

microsoft-coding-class-12

«Ήταν πολύ ωραία, παίξαμε minecraft, φτάξαμε συναργερμούς και είδαμε βίντεο με τον Ompama, την Sacira και πολλούς άλλους. Ξετρελάθηκα έχουν διαλείμματα και έχουν ένα σωρό υπολογιστές. Σου δίνουν δώρο ακουστικά στο τέλος του μαθήματος. Στο minecraft είχε 12 επίπεδα αλλά το 12ο ήταν το πιο δύσκολο και το κατάφερα, όλα τα άλλα ήταν εύκολα. Κάναμε ομάδες παιδιών και ο καθένας έκανε από κάτι. Εγώ έγραφα τον κώδικα. Ο μπαμπάς μου κάνει το ίδιο με εμένα. Γιατί έχει σπουδάσει προγραμματιστής και δουλεύει ως μηχανικός πληροφορικής. Ήταν φα-ντα-στι-κά! Καλημέρα παρεάκι!»

microsoft-coding-class-14

Χαχα…ο χαιρετισμός ήταν η μοναδική δική μου προτροπή. Του είπα “αν θες μπορείς να τους χαιρετήσεις όπως κι εγώ!” Και ήθελε! 😀 Ο ompama είναι ο Obama και η sacira είναι η Shakira 🙂

Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω την Microsoft Ελλάς που με έφερε σε επαφή με όλο αυτό κι έτσι ως blogger, δηλαδή άνθρωπος με βήμα, μπορώ λίιιιιιγο να παρακινήσω τους γονείς και τα παιδιά να μάθουν να γράφουν κώδικα. Ενώ στην άλλη άκρη του πλανήτη το ίδιο έκανε μεταξύ άλλων και ο Ashton Kutcher. Δηλαδή, η Microsoft με “πάντρεψε” με έναν τρόπο με τον Ashton Kutcher… 🙂 Αδυναμίες είναι αυτές, παρεάκι! Βρίσκω παντού κάτι θετικό! 😛

microsoft-coding-class

Ας επανέλθω στο θέμα μας όμως μετά από αυτό το μικρό, χαριτωμένο διάλειμμα! 🙂

Τα παιδιά του σήμερα είναι αναγκαίο να μάθουν καλά στην ουσία τους τις τεχνολογικές εξελίξεις και δυνατότητες. Δεν είμαι βέβαιη ότι οι γονείς του σήμερα έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει πόσο μα πόσο απαραίτητη είναι η τεχνολογία για το μέλλον τους. Είναι ο κόσμος τους ολόκληρος. Όχι μια ώρα διασκέδασης ή ένα εργαλείο πού και πού για μια μελέτη ή μια ελάχιστη σχέση στο επαγγελματικό περιβάλλον. Τα πάντα θα γίνονται μέσω τεχνολογίας. Ήδη αυτό συμβαίνει, απλά δεν το έχουμε ακόμη καταλάβει. Είναι πολύ κοντά μας παρεάκι αυτό που λέμε “τεχνολογικό μέλλον”.

Πάρτε τα παιδιά σας και πηγαίνετε. Μα, κάντε μου μια χάρη. Πάρτε και τα κορίτσια σας σε αυτό. Δεν είναι για να μένουν απ’ έξω. Στο δικό μας τμήμα υπήρχαν κορίτσια, σαφώς όμως λιγότερα από τα αγόρια. Μην υποτιμάμε τη φύση μας, μαμάδες. Ο προγραμματισμός καλλιεργεί τη λογική, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τη δημιουργικότητα. Πιστεύει στα αλήθεια κανείς ότι ένα κορίτσι μπορεί λιγότερο από ένα αγόρι; Μπορεί λιγότερο να σκεφτεί λογικά, να βρει λύσεις ή να γίνει δημιουργική; Ή πιστεύει οποισδήποτε ότι υπάρχει κορίτσι που δε θα ωφεληθεί αν αναπτύξει αυτά τα προσόντα; Θα τους αρέσει, θα το δεις. 🙂

microsoft-coding-class-10

♥Η μόνη προϋπόθεση για τη δήλωση συμμετοχής είναι η αποστολή e-mail στη

διεύθυνση a-anstam@microsoft.com

♥Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδιά από 8 έως 16 ετών.

♥Οι δύο τελευταίες ευκαιρίες παρακολούθησης είναι για Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 11:00-13:00μ.μ ή Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 11:00-13:00μ.μ.

Ως μαμά είμαι τώρα περίεργη για τη συνέχεια. Του Στέφανου του “ξύπνησε” σίγουρα το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα. Λίγο πριν κάτσει να γράψει τις εντυπώσεις του, μου έλεγε ότι εύχεται να κάνει περισσότερα μαθήματα. Να μάθει πώς να φτιάχνει ό,τι θέλει. Θέλω να “κάτσει” η πληροφορία, όπως λέμε, να δω τι θα του μείνει από όλο αυτό, πώς θα εντάξει ενδεχομένως την πρώτη επαφή στο παιχνίδι του, στα ενδιαφέροντά του.

microsoft-coding-class-7

o-stefanos-programmatistis-sti-microsoft_coding-class

Να πω την αλήθεια, την ίδια επιθυμία μου δημιούργησε κι εμένα το σεμινάριο. Να μάθει περισσότερα. Είναι τόοοοσο χρήσιμη πια η τεχνολογική γνώση. Ανοίγει το μυαλό. Ανυπομονώ να μεγαλώσει κι η Δωροθέα, να φτιάξει κι εκείνη κάτι. Ας πούμε, να μου βάζει τον φούρνο να ψήνει, ενώ λείπω από το σπίτι! Κάτι τέτοια συζητούσαμε οι γυναίκες εκεί. Γίνεται, μη νομίζεις! 🙂

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic!