Teacher Tom. Κάτι γίνεται με αυτό το όνομα, ε; Κάπου το έχεις ξανακούσει τώρα τελευταία.

Εγώ άκουσα για εκείνον από τη Βέρα, στη B12 συνάντησή μας (όπως τελικά βαφτίστηκε και έγινε συνήθεια)

Όταν είδα ότι οι Μικροί Μεγάλοι είναι στους υποστηρικτές της εκδήλωσης, όπως και η Άσπα Online που ούτως ή άλλως είναι μία εκ των Μικρών Μεγάλων, ήμουν βέβαιη ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή η συμμετοχή στην “γνωριμία” με τον Teacher Tom

Έσπευσα να δηλώσω συμμετοχή, αφού είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων που  μόλις μαθαίνεις λίγο για τη φιλοσοφία τους, νιώθεις ότι σε εμπνέουν!

 

Πώς να μην σε εμπνεύσει δηλαδή ένας άνθρωπος που αποφάσισε να μείνει σπίτι να μεγαλώσει την κόρη του, με τον δικό του τρόπο; Που τελικά κατάφερε να γίνει παράδειγμα στην αρχή για τους γονείς των συμμαθητών της κόρης του και τελικά παράδειγμα για κάθε γονέα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης;

Μα, ποιος είναι;

Ο Tom Hobson σήμερα είναι δάσκαλος προσχολικής αγωγής, συγγραφέας και καλλιτέχνης.

Έγινε όμως δάσκαλος, ακολουθώντας απλώς την ροή των πραγμάτων: όταν η κόρη του ήταν 2 ετών, την έγραψε σε ένα συμμετοχικό (cooperative) σχολείο, όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η καθημερινή του ενασχόληση εκεί ήταν τόσο αποδοτική ώστε, όταν η κόρη του έγινε 5 και έπρεπε να φύγει για το νηπιαγωγείο, οι υπόλοιποι γονείς του σχολείου του πρότειναν να μείνει και να γίνει αυτός ως βασικός δάσκαλος! Και αυτός φυσικά δέχτηκε, και από τότε πέρασαν 12 χρόνια κατά τα οποία ο Tom καθημερινά μαθαίνει και εξελίσσεται, παίζοντας μαζί με τα παιδιά του Woodland Park.

Τι πιστεύει

Ο Teacher Tom αποδεικνύει σε ολόκληρο τον κόσμο πως ό,τι πιστεύαμε για την εκπαίδευση των πολύ μικρών παιδιών, ως σήμερα, ήταν  λάθος!

Όπως του αρέσει να λέει, τα παιδιά έρχονται σε αυτόν ως δίχρονα που φοράνε ακόμη την πάνα τους και φεύγουν ως «σοφιστικέ» πεντάχρονα, έτοιμα να βγουν στον κόσμο!

Πώς το κάνει αυτό;

Η παιδαγωγική του προσέγγιση μέσα από το παιχνίδι, την βιωματική εκπαίδευση και φυσικά μέσα από τον απόλυτο σεβασμό της ελεύθερης βούλησης των παιδιών, έχει προκαλέσει συζητήσεις στο παιδαγωγικό κατεστημένο των Ηνωμένων Πολιτειών αφού αμφισβητεί ανοιχτά τα κυρίαρχα εκπαιδευτικά δασκαλοκεντρικά μοντέλα.

Γιατί ξαφνικά στην Ελλάδα όλοι μιλούν για εκείνον;

 «Let Kids Play!» – μια ανατρεπτική παρουσίαση από έναν «αιρετικό» δάσκαλο στις 19 Απριλίου, στην Αθήνα.

Για αυτήν την διαφορετική αντίληψη στην προσχολική εκπαίδευση, θα έρθει να συζητήσει μαζί μας ο “Teacher Tom” την Παρασκευή στις 19 Απριλίου του 2013, στις 6.00 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι.

Φυσικά από έναν ανατρεπτικό δάσκαλο μην περιμένεις μια συμβατική παρουσίαση! Ο Tom, αφού μας μιλήσει για την μεθοδολογία του, θα κουβεντιάσει μαζί μας με στόχο, μέσα από την συζήτηση να κατανοήσουμε όλοι ότι, αν θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν, τότε θα πρέπει να τα αφήνουμε να παίζουν!

Όσοι λοιπόν θέλουν να ακούσουν κάτι πραγματικά διαφορετικό και να συμμετάσχουν σε μια συναρπαστική συζήτηση, μπορούν να κάνουν κράτηση μέσα από την ιστοσελίδα www.tominathens.com Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Πέρνα όμως πρώτα από το blog του, το http://teachertomsblog.blogspot.gr/ και μάθε περισσότερα για τη δράση του σε αυτό το εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης που έχει ως σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του τη συμμετοχή των γονέων

Ξέρεις κάτι; Αυτή η κάπα τον κάνει με νοιάζει με σούπερ ήρωα και ανυπομονώ να ανακαλύψω αν όντως είναι 😉

teacher tom

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic!