Τα πάρτυ το είδες, την τούρτα το ίδιο, τη συνταγή όμως στη χρωστάω!

Έχω λάβει πολλά μηνύματα για την τούρτα και το τραπεζομάντηλο! Χαίρομαι που άρεσαν τόσο πολύ τα πάρτυ μας! 🙂 🙂 ♥

Την ιδέα την είχα δείξει εδώ και η πρωτότυπη πηγή ήταν στο sweetapolita.com

Εγώ την προσάρμοσα, έτσι ώστε να αρέσει σε όλους!

Προχωράω στο παρασύνθημα, κάνοντας μια διευκρίνιση.

Οι παρακάτω ποσότητες προορίζονται για μια στρογγυλή τούρτα που θα κάνεις σε ταψάκι με 23εκ. διάμετρο και συνολικού βάρους 2.700κ. Τουλάχιστον τόσο μου βγήκε εμένα 🙂

Η μεγάλη τούρτα που έκανα (30εκ χ 37 εκ., βάρος πάνω από 5κιλά, δεν ξέρω πόσο ακριβώς) ήθελε 2πλη δόση παντεσπάνι και γέμιση (αυτή ίσως και λίγο παραπάνω).

Η ζαχαρόπαστα στην στρογγυλή τούρτα ήταν σχεδόν 1κιλό, ενώ στη μεγάλη χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 2κιλά.

Υλικά Συνταγής

Για το παντεσπάνι

226γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

466γρ. ζάχαρη

5 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

2κ.γλ. υγρή βανίλια

375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γλ. αλάτι

355γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

χρώματα ζαχαροπλαστικής

Για το σιρόπι

150γρ. ζάχαρη

150 γρ. νερό

λίγες σταγόνες λικέρ (έβαλα υπέροχο Ροσόλι λεμονιού)

Για τη γέμιση (κρέμα ζαχαροπλαστικής)

2 φακελάκια κρέμα ζαχαροπλαστικής

620ml φρέσκο γάλα

180ml κρέμα γάλακτος

κονφετί ζαχαρ/κής

λίγες σταγόνες λικέρ λεμόνι

Για τη ζαχαρόπαστα

1κιλό λευκή ζαχαρόπαστα

Παρασκευή

Για το παντεσπάνι

Προθέρμανε το φούρνο στους 175

Βάλε στο ταψάκι σου λαδόκολλα

Κοσκίνισε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακάτεψε τα υλικά και άφησε στην άκρη το μίγμα

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάς τη ζάχαρη με το βούτυρο. Λίγο αργότερα προσθέτεις σταδιακά τα ασπράδια

Ακολουθεί η προσθήκη βανίλιας. Χτυπάς μέχρι το μίγμα σου να ομογενοποιηθεί πλήρως

Αμέσως μετά εναλλάξ και σε 2 δόσεις προσθέτεις σιγά σιγά το γάλα και το κοσκινισμένο μίγμα

Τώρα χώρισε το μίγμα σε 5 ίσα μέρη και σε ξεχωριστά μπολ. Πρόσθεσε χρώμα ζαχαροπλαστικής σε κάθε μπολ και ανακάτεψε πολύ καλά.

Το χρώμα που θα δεις στο μπολ είναι αυτό που θα δεις και ψημένο. Οπότε διαμόρφωσέ το έτσι όπως σου αρέσει.

Κάθε χρωματισμένο μίγμα πρέπει να ψηθεί για 15′. Που σημαίνει ότι αν έχεις μόνο ένα ταψί 23εκ. διαμέτρου, θα χρειαστεί να ψήσεις 5 φορές. Κάθε 15′ ένα χρώμα. Αν έχεις 2-3 ταψάκια, θα γλιτώσεις πολύ χρόνο! Εγώ είχα ένα!

Όταν τελειώσεις με το ψήσιμο και αν βιάζεσαι να φτιάξεις την τούρτα, καλό είναι να βάλεις τα παντεσπάνια στο ψυγείο λίγη ώρα να κρυώσουν.

Το σωστό όμως που θα δώσει μεγαλύτερη νοστιμιά στην τούρτα σου και πιο σταθερό αποτέλεσμα για να μπορείς να στρώσεις ωραία τη ζαχαρόπαστα, είναι να κάνεις το παντεσπάνι 1-2 μέρες νωρίτερα από την ημέρα που θα την κόψεις.

Για το σιρόπι

Βάλε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και άφησε να βράσει για περίπου 5′. Στο τέλος πρόσθεσε το λικέρ

Πριν το χρησιμοποιήσεις καλό είναι να έχει λίγο κρυώσει. Να είναι χλιαρό

Για τη γέμιση (κρέμα ζαχαροπλαστικής)

Με το μιξεράκι χειρός χτυπάς την κρέμα, το γάλα και την κρέμα γάλακτος για περίπου 5′. Λίγο πριν το τελείωμα προσθέτεις ελάχιστο λικέρ λεμόνι. Αφού ετοιμάσεις την κρέμα ανακατεύεις με τα κονφετί

Το στήσιμο της τούρτας (πριν τη ζαχαρόπαστα)

Παίρνεις το πρώτο παντεσπάνι(μπλε εδώ) και το τοποθετείς σε μια πιατέλα ή σε μια χάρτινη βάση για τούρτες

Με ένα πινέλο βρέχεις με σιρόπι το παντεσπάνι

Στρώνεις ένα παχύ στρώμα κρέμας και με μια σπάτουλα απλώνεις και ισιώνεις. Όσο μπορείς απέφυγε το φούσκωμα στο κέντρο

Συνεχίζεις με το δεύτερο παντεσπάνι, το οποίο τοποθετείς ακριβώς από πάνω (πρτάσινο). Ακολουθείς τα ίδια βήματα

Έτσι προχωράς με τις υπόλοιπες στρώσεις. Τελειώνεις με κρέμα τις στρώσεις

Βάζεις την τούρτα στο ψυγείο

Ζαχαρόπαστα- Δυσκολίες και κόλπα

·Η ζαχαρόπαστα όταν δουλευτεί για τούρτα είναι κομματάκι πιο δύσκολη απ’ ό,τι για cupcakes. Γιατί νόμιζα ότι δε θα είχε μεγάλη διαφορά, αλλά έπεσα έξω.

Πρώτον στο yummy yummy sugar shop όπου προμηθεύτηκα κάποια υλικά, μου είπαν ότι με τον ξύλινο πλάστη που έχουμε στο σπίτι μπορεί να δυσκολευόμουν πολύ να ανοίξω τη ζαχαρόπαστα. Είχαν δίκιο. Μου πρότειναν να δοκιμάσω και αν δεν έβγαινε να αγόραζα έναν μεγάλο πλάστη ζαχαρόπαστας

Τελικά την έφτιαξα με τον ξύλινο, απλά δεν ήταν 100% τέλεια

·Επίσης, χρειάζεσαι κι ένα άλλο εργαλείο που λέγεται smoother και βοηθάει να ισιώσεις, να λειάνεις και να γυαλίσεις τη ζαχαρόπαστα. Εγώ πήρα από το cook shop με 6,95€.

·Τη ζαχαρόπαστα μην την κάνεις πολύ λεπτή γιατί δε θα μπορείς να την ξεκολλήσεις από την επιφάνεια εργασίας

Θέλει πάχος. Λένε 5χιλιοστά τα οποία όμως μου φαινόντουσαν πολλά. Την έκανα πιο λεπτή.

·Χρησιμοποίησα ζάχαρη άχνη, όπως είχα ξανακάνει για να μη μου κολλήσει.

Όμως στην στρογγυλή τούρτα (ήταν η πρώτη που έκανα) αν δεις προσεκτικά σε ένα σημείο μου άνοιξε η ζαχαρόπαστα. Αυτό έγινε γιατί είχε κολλήσει και αφού κατάφερα και τη σήκωσα από τον πάγκο, τη στιγμή της εφαρμογής κρέμασε και άνοιξε λίγο.

Στη μεγάλη τούρτα, με 2πλάσια ποσότητα ζαχαρόπαστας και βάλε, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Τελικά, ακολούθησα την πρόταση της μαμάς μου και του άντρα μου (που δεν τους άκουγα) και αντί για ζάχαρη άχνη, χρησιμοποίησα λαδόκολλα. Τη σηκώσαμε πολύ πιο εύκολα, δεν έσπασε και εφάρμοσε πάνω στην τούρτα πολύ καλά! Χρειάζονται όμως χέρια σε τόσο μεγάλη τούρτα. 1 άτομο δεν το βγάζει

·Μόλις βάλεις τη ζαχαρόπαστα πάνω στην τούρτα, αρχίζεις να απλώνεις με τα χέρια, ώστε να κολλήσει στα τοιχώματα

·Εδώ είναι η στιγμή του smoother με το οποίο απλώνεις τη ζαχαρόπαστα και λειαίνεις. Θα δεις που θα αρχίσουν να χάνονται οι ζάρες και να γυαλίζει η επιφάνεια

Τέλος, κόψε με ένα μαχαίρι ότι περισσεύει στις άκρες.

Βάλε αμέσως την τούρτα στο ψυγείο. Άφησέ την να σφίξει

Η ζωγραφική της τούρτας

Για να ζωγραφίσεις τη ζαχαρόπαστα, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μαρκαδόρους ζαχαροπλαστικής. Δηλαδή μαρκαδόρους με χρώμα ζαχ/κής.

Τους οποίους πήρα από το yummy yummy sugar shop

Για να ξεκινήσεις να ζωγραφίζεις, πρέπει η τούρτα στο ψυγείο να έχει σφίξει.

Την βγάζεις και ξεκινάς τα σχέδια.

Μυστικά: α. Μονοκοπανιά, δε θα τελειώσεις τη ζωγραφική. Ανά 10′ περίπου πρέπει να την ξαναβάζεις στο ψυγείο την τούρτα για να ξανασφίξει. Όταν μαλακώνει ο μαρκαδόρος δε βγάζει χρώμα γιατί απορροφά ζαχαρόπαστα που σημαίνει ότι σου χαλάει και τη λεία επιφάνεια

β. Τον μαρκαδόρο μην τον πιέζεις καθόλου. Ζωγράφιζε απαλά, λες και κρατάς πινέλο

γ. Αν δεις ότι πού και πού ο μαρκαδόρος δε βγάζει έντονα το χρώμα, γράψε λίγο σε ένα χαρτί μέχρι να ξαναβγάλει πλούσιο χρώμα

δ. Μην ακουμπάς το χέρι σου πάνω στην τούρτα όσο ζωγραφίζεις γιατί θα λερώσεις…όπως την έπαθα εγώ σε μια φάση που ξεχάστηκα στη μεγάλη τούρτα κ έκανα μουτζουρίτσα 😛

Όταν τελειώσεις με τη ζωγραφική, έχεις επιτέλους ολοκληρώσει τη φανταστική τούρτα!

Πρέπει οπωσδήποτε να έχει μείνει τουλάχιστον ένα βράδυ στο ψυγείο η τούρτα και για να δέσει καλά, αλλά και γιατί ιδανικά όλη η νοστιμιά και τα αρώματα βγαίνουν αν την έχεις 1-2 μέρες στο ψυγείο πριν την κόψεις.

Περισσότερα μυστικά και στοιχεία

Η πρωτότυπη συνταγή ήταν full στη βουτυρόκρεμα. Φαντάζομαι ότι θα ήταν πολύ βαριά η γεύση και δεν ήθελα κάτι τέτοιο. Να πω την αλήθεια και μόνο που σκεφτόμουν τόσο πολύ βούτυρο…μπούχτιζα.

Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια απλή, ελαφριά αλλά γευστική τούρτα με μοναδική ιδιαιτερότητα τα χρώματα.

·Η αλήθεια είναι ότι έκανα μια δοκιμαστική τούρτα για να κάνω και ένα…μικρό γκάλοπ.

Το ουράνιο τόξο είναι εντυπωσιακή ιδέα, αλλά στην Ελλάδα δεν τα έχουμε συνηθίσει αυτά και πολλοί δυσκολεύονται να φάνε κάτι τέτοιο. Έπρεπε λοιπόν να την κάνω όσο πιο…αποδεκτή για φάγωμα γινόταν 😛

Παράλληλα, να σου πω ότι απαιτεί πολύ χρόνο αυτή η τούρτα.

Για να εξοικονομήσω λοιπόν χρόνο, στη δοκιμαστική επέλεξα αντί για τα παντεσπάνια να χρωματίσω τις στρώσεις της γέμισης. Ήταν αντικειμενικά απίθανη και σε εμφάνιση και σε γεύση. Όμως, παραπάνω από τους μισούς που έδωσα να τη δοκιμάσουν μου είπαν ότι δεν τους άρεσε κάτι…τους ενοχλούσε το χρώμα τελικά και όχι η γεύση. Στην κρέμα τα χρώματα αποτυπώνονται πολύ πιο έντονα λόγω της ρευστής υφής και το κόκκινο ειδικά επηρέαζε ψυχολογικά αρκετούς.

·Τώρα που λέω κόκκινο. Σκόπιμα, αν δεις το κόκκινο μου είναι…καρπουζί. Σκόπιμα πάλι δεν είναι η πρώτη στρώση όπως θα έκανα για ένα σωστό ουράνιο τόξο αλλά η τρίτη. Βοηθάει ψυχολογικά αυτούς που δεν τολμούν να δοκιμάσουν εύκολα κάτι ιδιαίτερο στο μάτι 😉

· Η Κυριακή από το yummy yummy sugar shop είναι πολύ πολύ εξυπηρετική. Δεν προσπάθησε να με φορτώσει με πράγματα που δε θα χρειαζόμουν απαραίτητα και προσφέρθηκε να με βοηθήσει τηλεφωνικά, αν τη χρειαζόμουν. Με έβλεπε πρώτη φορά. Επίσης, τα υλικά της ήταν πολύ καλά! Εγώ πλέον είμαι πελάτισσα 🙂

Αν έχω ξεχάσει κάτι, αν θες να με ρωτήσεις κάτι παραπάνω, εδώ είμαι! Προσπάθησα βέβαια να σου πω όλα όσα αντιμετώπισα για να ξέρεις εξ’ αρχής τι να προσέξεις. Καλή επιτυχία! 🙂

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic!

Share Your Likes OnEmail to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter