Όταν λέω γωνιά διαβάσματος, δεν εννοώ μόνο το αναγκαίο διάβασμα για το σχολείο.

Λύσεις για παιδικά γραφεία όπου χρειάζεται μια οργάνωση, αφοσίωση και τάξη σου έχω δείξει και έχεις λατρέψει (Ευχαριστώ!).

Τώρα θέλω να βοηθήσω να πάρεις έμπνευση και ιδέες για ένα σκηνικό διασκέδασης, που θα κάνει τα παιδιά στο σπίτι να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το βιβλίο.

Δεν ξέρω τις δικές σας συνήθειες παρεάκι, αλλά στο δικό μας σπίτι δεν είμαστε ιδιαίτεροι θαυμαστές της ανάγνωσης πριν τον ύπνο. Διαβάζουμε οποιαδήποτε στιγμή έχουμε διάθεση για αυτό. Το βρίσκω για τη δική μας οικογένεια, πιο ουσιαστικό έτσι. Ίσως, επειδή κι εγώ δε μπορώ, να διαβάσω για να κοιμηθώ.Όχι σαν μια ρουτίνα στην καθημερινότητα όπως το μπάνιο τους, η τακτοποίηση του δωματίου τους ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω να διαβάζουμε, όποτε το “τραβάει” η ψυχή τους.

Σε λίγο καιρό, θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στο παιδικό δωμάτιο και ακόμη το επεξεργάζομαι, τι είναι προτιμότερο να επιλέξω. Μία από τις σκέψεις φυσικά είναι η γωνιά εκείνη που θα την έχουν για να διαβάζουν, ακόμη και να παίζουν.

via http://petitevintageinteriors.com.au/

via http://petitevintageinteriors.com.au/

Σε αυτό το φανταστικό κοριτσίστικο δωμάτιο, μια μικρή γωνιά που εμένα μου θυμίζει και μαγαζάκι, βλέπω μια ιδιαίτερα ευέλικτη λύση, αφού με τα μαξιλάρια μπορεί να κάτσει το παιδί να διαβάσει, να κρατήσει ανοιχτά τα κουρτινάκια ή να τα κλείσει για περισσότερη ιδιωτικότητα ή να παρατήσει τα βιβλία για να αρχίσει το παιχνίδι. Αν μπορεί να “ξυπνήσει” τη δική μου φαντασία, σκέψου τι θα προσφέρει στη φαντασία ενός παιδιού!

via http://www.by-bak.dk/2012/07/no-0274-nyt-fra-bornevaerelset-1.html

via http://www.by-bak.dk/2012/07/no-0274-nyt-fra-bornevaerelset-1.html

Όλοι οι γονείς αγαπάμε τις #πιοαπλέςδεγίνεται και ανέξοδες ιδέες που θα ανανεώσουν το σπίτι μας. Αυτή είναι μια τέτοια. Ίσως δε χρειάζεται να αγοράσεις ούτε ένα κάλυμμα μαξιλαριού για να δημιουργήσεις αυτή τη γωνιά. Δες ότι έχουν τοποθετηθεί τα ραφάκια της βιβλιοθήκης πολύ κοντά για εύκολη πρόσβαση. Είναι στα πλεονεκτήματα του δωματίου.

Τόση απλή, τόσο χρηστική. Αν και μου φαίνεται ότι πολύ συχνά τα παιδιά θα κάθονται να τα λένε με τις παρέες τους . 🙂

via http://www.pinjacolada.com/2014/01/little-house-found-home.html

via http://www.pinjacolada.com/2014/01/little-house-found-home.html

Βέβαια, αν υπάρχει στο σπίτι μάστορας-συνήθως είναι ο μπαμπάς!- με τα εργαλεία του και το μεράκι του, μπορεί να θέλει να φτιάξει ένα σπιτάκι ξύλινο, σαν της εικόνας. Για όποιον ασχολείται λίγο, είναι εύκολη κατασκευή. Αν όμως δεν έχεις εργαλεία και χώρο να το φτιάξεις, απευθύνσου σε ένα ξυλουργό και θα του είναι piece of cake η δουλειά. Εσύ κόλλησε αυτοκόλλητα (δες για παράδειγμα αυτά τα τόσο χρωματιστά!Mid Century Modern Danish Multi Colored Triangles decal for housewares) ή μήπως το έχεις με τη ζωγραφική; Τότε, ζωγράφισε!

via http://dosfamily.com/2015/05/a-house-on-top-of-the-stairs-instead-of-a-banister/

via http://dosfamily.com/2015/05/a-house-on-top-of-the-stairs-instead-of-a-banister/

Κι αν σου φάνηκε η παραπάνω ιδέα ωραία, αλλά λίγο άβολη για το παιδάκι σου που έχει περάσει την προσχολική ηλικία, τότε τι θα έλεγες για στρωματάκια για κάθισμά του; Καλά, βλέπω να κοιμάστε εκεί οικογενειακώς. Εναλλάξ και με βάρδιες. 😛

via http://www.ministyleblog.com/blog/room-tour-elisedesignlejonin3152014

via http://www.ministyleblog.com/blog/room-tour-elisedesignlejonin3152014

Ε, νομίζω ότι οι teepee σκηνές είναι πάντα οι eye catchy της υπόθεσης! Χειροποίητη για κάπως δυνατούς λύτες, έτοιμη για αυτούς που προτιμούν να αγοράσουν μια έτοιμη. Πάντα όμως αξιαγάπητες!

Υπάρχει η δική μας ελληνική Teepeelicious (την έχω αναφέρει ξανά), όπως φυσικά ένα σωρό άλλες παντού στο internet. Εμένα μου αρέσει μεταξύ πολλών κι αυτή εδώ με τα μπλε γεωμετρικά σχέδια που μου θυμίζουν Αζτέκους (Garden Games Limited Children’s Aztec Wigwam Play Tent with Wooden Frame and Natural Cotton Canvas (Blue) ).

via http://www.howdoesshe.com/inspire-your-kids-to-read-5-steps-to-the-perfect-book-nook/

via http://www.howdoesshe.com/inspire-your-kids-to-read-5-steps-to-the-perfect-book-nook/

Από την άλλη, είναι πάντα μεγάλος πειρασμός να βγάλεις την κουνουπιέρα που είχες κρύψει πια στην ντουλάπα, να σπρώξεις και το υπάρχον πουφ εκεί στη γωνία και να ξεμπερδεύεις. It’s your choice!

via http://johannalevomaki.blogspot.fi/2013/08/valkoinen-nurkka-ja-paperimobile.html

via http://johannalevomaki.blogspot.fi/2013/08/valkoinen-nurkka-ja-paperimobile.html

Μήπως σε πρόλαβα πριν βάψεις το δωμάτιο; Μήπως να δημιουργήσεις μόνο με λίγο χρώμα αυτό για το οποίο συζητάμε τόση ώρα; Για σκέψου το. I like!

via http://www.vertbaudet.fr/

via http://www.vertbaudet.fr/

Χμ…ας πούμε, ότι σου αρέσει το στυλ της σκηνής, σου άρεσε και το σπιτάκι με τα στρωματάκια παραπάνω, δεν έχεις αποφασίσει ακόμη τι να κάνεις με ελάχιστο budget και για καλή σου τύχη, βλέπεις αυτή την εικόνα. Μήπως αποφάσισες;

via https://www.pinterest.com/pin/1477812355614157/

via https://www.pinterest.com/pin/1477812355614157/

Κι αν βρε αδερφέ στο παιδικό δωμάτιο, δεν πέφτει ούτε καρφίτσα; Μήπως υπάρχει κάποιος χώρος σε άλλο σημείο του σπιτιού; Ένα μικρό σαλονάκι που εμένα, στο λέω, μου την έχει κλέψει την καρδιά. ♥

http://www.3suisses.fr/

http://www.3suisses.fr/

Υπάρχουν φυσικά και δωμάτια που αν μπει μέσα μια teepee που λέγαμε παραπάνω, θα δείχνουν ασφυκτικά γεμάτα. Μια ενδιάμεση λύση είναι αυτές οι τέντες με τα ξύλινα πλαίσια.

via http://www.bobbyrabbit.co.uk/grey-and-white-neon-and-bright-2/

via http://www.bobbyrabbit.co.uk/grey-and-white-neon-and-bright-2/

Αν δεν τη φτιάξεις μόνη/ος σου, μου αρέσει αυτή εδώ (Ferm Living – Ferm Living Kids tent Grey) για αγορά, έχει ωραία unisex χρώματα. Γενικά έχει καλή αισθητική το συγκεκριμένο brand.

Λοιπόν, μέχρι τώρα σου έχω δείξει λύσεις με βαθμό δυσκολίας από μηδενικό μέχρι άντε μέτριο. Μου επιτρέπεις, να κλείσω με δύο ξεχωριστές προτάσεις που ανεβάζουν λίγο τις απαιτήσεις.

via http://dosfamily.com/2011/01/fixa-rummet-ep3-under-the-sea/

via http://dosfamily.com/2011/01/fixa-rummet-ep3-under-the-sea/

Αυτό το χταποδάκι και όλη η κατασκευή του είναι από χαρτόνι. Ναι, ναι χαρτόνι. Προφανώς με βάρος,σταθερό αρκετά. Κι όπως σωστά κατάλαβες, στο στόμα του είναι το ησυχαστήριο του ανηλίκου. Δε σε “κόβω” να χωράς κι εσύ. 🙂

via http://www.apartmenttherapy.com/recessed-cloud-bench-150221

via http://www.apartmenttherapy.com/recessed-cloud-bench-150221

Υπάρχουν και τα σπίτια που και κάποια παραπάνω χρήματα να διαθέσουν έχουν και χώρο να εφαρμόσουν όμορφες ιδέες. Αυτή εδώ πιάνεται για κανονικό κρεβάτι, αλλά αδιαμφισβήτητα είναι ιδανική για διάβασμα. “Ταξίδι” με ένα σύννεφο! Ονειρευτείτε παιδιά! ♥

Εσύ παρεάκι στο σπίτι έχεις φτιάξει κάποια γωνιά διαβάσματος για τα παιδιά; Ποια ξεχώρισες από τις σημερινές προτάσεις;

Ό,τι κι αν ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική σου, κράτα στο μυαλό μερικές συμβουλές. Ο σκοπός είναι το σπίτι να γίνει πιο λειτουργικό και πάνω από όλα, τα παιδιά στον ελεύθερό τους χρόνο να απολαύσουν περισσότερο το διάβασμα.

  • Ο χώρος τοποθέτησης. Ναι, είναι ιδανική ως ιδέα η διαμόρφωση της γωνιάς διαβάσματος στο παιδικό δωμάτιο. Είναι ο χώρος τους, ο μικρόκοσμός τους. Όμως, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη καμιά γωνιά, μήπως είναι ελεύθερη κάποια άλλη στο σπίτι; Σε κάθε περίπτωση, απέφυγε κάποιο απομονωμένο κομμάτι του σπιτιού. Θα το ξεχνάει και δε θα πατάει το πόδι του ο μικρός αναγνώστης.
  • Ευελιξία. Είναι αλλιώς να έχεις μια κατασκευή που μαζεύει όποτε το χρειάζεσαι και μεταφέρεται εύκολα κι αλλιώς μια κατασκευή που ή την έχεις εκεί που την έβαλες ή απλά τη βγάζεις από το χώρο μια για πάντα. Πριν καταλήξετε οικογενειακώς στο στυλ που θα επιλέξετε, λάβετε υπ’ όψιν και αυτό.
  • Λειτουργικότητα & Πολυμορφία.

Δεν είναι απαραίτητο βέβαια, αλλά έχει τη χρησιμότητά της η συνύπαρξη της παιδικής βιβλιοθήκης και της γωνιάς στον ίδιο χώρο, ακόμη και δίπλα. Είναι θα έλεγε κάποιος από τον χώρο των πωλήσεων, αυτό που λέμε cross-selling. 🙂 Βάλε τα δίπλα και το ένα θα ενισχύει την επιθυμία για το άλλο.

Πόσα παιδιά θα χρησιμοποιούν την γωνιά και τι ηλικία έχουν τώρα; Αν έχεις ένα παιδί δημοτικού, πλέον διαβάζει και μόνο του. Αν όμως, είσαι γονιός παιδιού προσχολικής ηλικίας, θες χώρο και για σένα. Αν έχεις δίδυμα, ακόμη περισσότερο!

Το φως! Θυμήσου ότι ο φωτισμός χρειάζεται να είναι επαρκής. Συμπληρωματικές λάμπες τοίχου ή δαπέδου στο σημείο ανάγνωσης, είναι must!

Άνεση και πάλι άνεση. Χρησιμοποίησε μαλακά υφάσματα, άνετες φόρμες, πολλά μαξιλάρια. Κάν’το να νιώσει άνετα. Αν για παράδειγμα, αγχώνεται με τα υφάσματα που κλείνουν αρκετά γύρω του/ης, η κατασκευή με το χαρτόνι και το χταπόδι που σου έδειξα παραπάνω, είναι εντελώς ακτάλληλη. Σε αντίθεση για παράδειγμα πάλι, με εκείνη που ένα κομμάτι του τοίχου διαφορετικά βαμμένο οριοθετεί τη γωνιά διαβάσματος. Άνεση και ασφάλεια. 😉

  • Κάν’το αγαπησιάρικο! Βασικότατο συστατικό της επιτυχίας. Δείτε μαζί ιδέες και άκουσε τις επιθυμίες του. Μετά αποφασίστε από κοινού, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που έχει ο χώρος σας ή και το οικογενειακό πορτοφόλι, τι θα κάνετε. Σκοπός είναι να γίνει cosy, να θέλει να χώνεται εκεί και να περνάει χρόνο. Να χαλαρώνει και να διαβάζει. Να παίζει ή να τα λέει με τους φίλους του/ης εκεί σε αυτή τη γωνίτσα. Φτιάξ’το έτσι όπως αγαπά το παιδί σου. Όσο περισσότερο μπορείς!

Gwnia Diavasmatos Gia Paidia_SYL Collage

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic!