Κοίτα που ήρθε η μέρα να το πω κι αυτό! Βρήκα την κότα με τα χρυσά αυγά 😛
Την περίοδο των Χριστουγέννων προμηθεύτηκα φύλλα χρυσού από κατάστημα με είδη ζωγραφικής. Δεν πρόλαβα τότε να φτιάξω αυτό που ήθελα, ο καιρός πέρασε κι όταν άρχισα “Μαρτιάτικα” τις εφαρμογές στα άμοιρα αυγουλάκια, είπα να επιδοθώ και σε τεχνικές με χρυσαφένια χρώματα 🙂
(Προόριζα αυτό το θέμα για το πασχαλινό τεύχος του Cook, craft, create. Πάλι αυγά έκανα τελικά, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό και κάνε κλικ εδώ τώρα! 🙂 )
Όλα καλά μέχρι εδώ. Τι γίνεται όμως όταν συναντιούνται ένα ιδιαίτερο, δύσκολο θα έλεγα υλικό με μια πεισματάρα crafter; Της μουρλής!
Κόλπα μου έκανε αυτό; Κόλπα του έκανα κι εγώ! Μου άλλαξε τα φώτα, του τα άλλαξα κι εγώ! Μου έκανε τσαλιμάκια, του έκανα κι εγώ!
Σε ποδοσφαιρικούς όρους, φύλλα χρυσού-Σοφία, σημειώσατε χ. Πάτσι, ισοπαλία, πώς το λένε!
Μπορεί να μην πέτυχα τα τέλεια, υπερτέλεια αυγά, αλλά είναι εντυπωσιακά, διαφορετικά και λάμπουν!!! Αδιαπραγμάτευτα αυτή τη φορά, ό,τι λάμπει είναι χρυσός! 🙂
Το χρονικό μιας δημιουργικής περιπέτειας
Οι πρώτες μου δοκιμές έγιναν σε δυο αυγά βρασμένα και βαμμένα με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Σε ροζ και πετρόλ αντίστοιχα.
Στο ροζ σχεδίασα με το μολύβι μια καρδιά. Άπλωσα στο υπόλοιπο αυγό, εκτός του σχεδίου, την ειδική κόλλα που χρησιμοποιείται στα φύλλα χρυσού.
Αφού άφησα να στεγνώσει σύμφωνα με τις οδηγίες, πήρα πολύ προσεκτικά και απαλά ένα φύλλο χρυσού. Το τύλιξα με αργές κινήσεις γύρω από το αυγό. Με τα δάχτυλα αφαίρεσα τα περιττά κομμάτια του φύλλου. Ηθελημένα, φρόντισα να υπάρχουν κενά σε διάφορα σημεία, ώστε να φαίνεται κατά τόπους η ροζ βάση.
Ενθουσιάστηκα! Πρώτη φορά δοκίμαζα τέτοιο υλικό και πήγε αρκετά καλά! Αν και αντιλήφθηκα τη δυσκολία του χειρισμού του. Ε, την επόμενη φορά μάλλον δεν θα είχα ζάρες.
Συνέχισα με το πετρόλ αυγό. Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, δημιούργησα γραμμές και κενά. Μια χαρά και αυτό! “Πάμε γερά” σκέφτηκα.
Τα υπόλοιπα αυγά τα διατήρησα λευκά που κάνουν υπέροχη αντίθεση με το χρυσό.
Ε, να μην φτιάξω κι ένα δέντρο είπα; Σχεδίασα και πάλι με το μολυβάκι, άπλωσα με ένα πινελάκι την κόλλα και την κατάλληλη στιγμή τοποθέτησα ένα μικρό κομμάτι χρυσού.
Το ήθελα πιο λείο, αλλά δεν μπορούσα να το πετύχω. Ήθελα να ισιώσω τον κορμό, γιατί δεν μου φαινόταν και τόσο ξεκάθαρη η εικόνα του δέντρου, αλλά τζίφος! Δεν ήταν εύκολο να βγάλω το κολλημένο φύλλο και μάλιστα σε ευθεία!
Ξεκλειδώθηκα από το κλειδωμένο δωμάτιο που βρισκόμουν (τέτοια απομόνωση η μάνα crafter) και ξεκίνησα τα ψιθυριστά οικογενειακά γκάλοπ. Ψιθυριστά για να μην επηρεαστεί ο γιος από τον πατέρα και τούμπαλιν.
Αποφάνθηκαν ότι αυτό που έφτιαξα είναι δέντρο, όταν πολύ ψαρωτικά ρώτησα “τι έχω φτιάξει;”. Αφού βλέπουν δέντρο, δέντρο είναι. Ο κορμός να πάει να κουρευτεί 😛
Η διασκεδαστική μου χειροτεχνία σε πασχαλινό mood, είχε πια και κάτι από ιδρώτα και αγωνία. Πόσες ώρες θα μου έπαιρνε να φτιάξω 3 σχέδια ακόμη; Πόσο πιο χρυσά θα γίνοντουσαν τα χέρια μου, το έπιπλο πάνω στο οποίο δούλευα και το πάτωμα; Πόσο δύσκολο ήταν τελικά να πετύχω αυτό που ήθελα; Φύσηξα προς τη φράντζα που δεν έχω και συνέχισα.
Οι (τζιτζι)φιόγκοι είναι αδυναμία μεγάλη και δεν θα μου ξέφευγαν. Καθώς πρέπει αυγό, με τα όλα του. Δεν μπορούσα όμως να απαρνηθώ και μια άλλη αδυναμία που με ακολουθεί από τα παιδικά μου χρόνια. Την αφηρημένη τέχνη. Στο μάθημα ζωγραφικής στο σχολείο 9 στα 10 έργα μου ήταν αφηρημένα και όχι τυχαία! 🙂
Αρχικά λοιπόν…αφαιρέθηκα. 🙂 Θέλησα να φτιάξω τον (τζιτζι)φιόγκο, έχοντας πρώτα σχεδιάσει. Πίστευα ότι ο χρυσός θα κολλούσε μόνο στα σημεία που υπήρχε κόλλα. Λογικό; Όχι! Κόλλησε παντού ο άτιμος!
Δεν πτοήθηκα και με ένα κοπίδι και προσεκτικές κινήσεις σχεδίασα εκ νέου τον φιόγκο και voila!
Κάπου ανάμεσα σε όλες τις δοκιμές, παρέλειψα να σου πω ότι, παράτησα την κόλλα στην άκρη και την αντικατέστησα με ασπράδι αυγού. Μια χαρά δουλειά γίνεται κι έτσι. Όσο δηλαδή επιτρέπεται να “παντρεύει” κανείς το “μια χαρά έγινε” με τα φύλλα χρυσού. χιχι
Στο αφηρημένο σχέδιο, ήθελα να υπάρχουν λωρίδες και κύκλοι χρυσού με…κίνηση. Αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την φράση. Εννοώ κάτι σαν λεοπάρ, κάτι με αρκετές καμπύλες
Με παίδεψε, δεν λέω…αλλά το ευχαριστήθηκα περισσότερο από όλα!
Το τελευταίο αυγό που θα σου δείξω, έχει τουλάχιστον 2 εναλλακτικές. Χρησιμοποίησα κομμάτια αυτοκόλλητης ταινίας με σχέδιο (aka washi tape).
Όπου δεν υπήρχε ταινία, μπήκε κόλλα και στη συνέχεια φύλλο χρυσού.
Με μια βαμβακερή πετσετούλα αφαιρούσα τα περιττά του χρυσού. Το έκανα οσο πιο λείο μπορούσα (δεν φαίνεται εδώ).
Ήταν πολύ εντυπωσιακή εικόνα το κόκκινο λευκό καρό μπερδεμένο με χρυσό! Θα μπορούσα να το κρατήσω έτσι.
Η άλλη πρόταση ήταν να αφαιρέσω στο τέλος τις ταινίες, οπότε να δημιουργηθούν λευκές λωρίδες, το οποίο και έκανα για να το δεις.
Όχι ότι έγινα ειδήμων, αλλά μοιράζομαι μαζί σου ό,τι με έμαθε αυτή η εμπειρία:
- Αν είχα αυτοκόλλητα (καρδούλες, δεντράκια κλπ), τα σχήματα θα έβγαιναν πολύ πιο εύκολα
- Ένας άλλος τρόπος για να πετύχω σε καλό σχήμα το επιθυμητό σε κάθε περίπτωση σχέδιο, αποδείχτηκε ότι ήταν ο εξής:
Σε ένα χαρτάκι σχεδίασα ένα λαγουδάκι και το έκοψα με το ψαλίδι μου. Πάνω σε αυτό κόλλησα κομματάκι χρυσού και όλο μαζί στο αυγό. Όντως, ήταν πολύ πετυχημένο σε επίπεδο σχήματος, αλλά με ψιλοχάλαγε το ότι δεν έμοιαζε ο λαγός ένα με το αυγό. Όσο να’ναι, υπήρχε ένα σχετικό πάχος.
- τα φύλλα χρυσού είναι τόσο λεπτά, μα τόσο λεπτά που σε πάνε και δεν τα πας! Διαλύονται αρκετά εύκολα, οπότε χρειάζεται να γίνεις για λίγο κάτι σαν…αερικό της χειροτεχνίας 🙂
- δυσκολεύτηκα αρκετά να αποδώσω ένα λείο αποτέλεσμα, δηλαδή να αποφύγω τις ζάρες
- θα είχα κάνει λίγο ευκολότερη τη ζωή μου αν είχα χρησιμοποιήσει λίγο αντικολλητικό χαρτί ή ρυζόχαρτο κάτω από το φύλλο χρυσού. Έτσι θα απέφευγα την απευθείας επαφή των χεριών μου με αυτό. Το σκέφτηκα στο τέλος
- παρ’ όλα αυτά δοκίμασα για λίγο τα λεπτά γάντια μιας χρήσης. Καλούτσικη ιδέα, αλλά όχι για μένα…δεν θέλω γάντια όταν δουλεύω με κάτι
- η εφαρμογή του χρυσού πάνω στο αυγό, αρχικά δουλεύεται απαλά με τα δάχτυλα, αλλά θα σε βοηθήσει κι ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή λεπτό πινελάκι. Πολύ απαλές κινήσεις πάντα!
- ό,τι κομματάκι χρυσού πέσει στην επιφάνεια εργασίας δεν πετιέται! Φύλαξέ τα όλα σε ένα βαζάκι για κάποιο επόμενο DIY
- αν καταλάθος δημιουργηθεί κενό σε σημείο που χρειάζεσαι χρυσό, τοποθέτησε καινούργιο. Σαν μπάλωμα
Φυσικά υπάρχει πάντα και η λύση του χρυσού χρώματος σε σπρέι, που οπωσδήποτε δεν θα έκανε…ζάρες 😛
Το παραδέχομαι ότι, επιδιώκω να σου δείχνω συνήθως προτάσεις, που μπορείς πολύ εύκολα να υλοποιήσεις. Ακόμη κι αν δεν ανήκεις σε αυτούς, που συχνά πυκνά καταπιάνονται με χειροτεχνίες. Σίγουρα αυτό δεν είναι το πιο εύκολο, αν θελήσεις να σχεδιάσεις π.χ. ένα κοριτσάκι που κρατά ένα καλαθάκι αυγά. Οπωσδήποτε όμως, μπορείς να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις κάτι από το πουθενά!
Τα φύλλα χρυσού ανάλογα με το αν είναι ιμιτασιόν ή ανάλογα με τα καράτια τους, μπορεί να είναι σε επίπεδο τιμής πολύ προσιτά ή τσουχτερά. Είναι όμως “κόλλημα”! Με έχει πιάσει τώρα να φτιάξω 1.000.000 πράγματα με αυτά. Ας με παιδεύουν, δεν πειράζει! Είναι πανέμορφα!
Δεν ξέρω αν το πρόσεξες πιο πάνω, αλλά έφτιαξα με λωρίδες εφημερίδας και ένα μπωλ-φωλιά για τα αυγά μου. Με το γνωστό μίγμα ατλακόλ-νερού και για καλούπι ένα άλλο μπωλ το οποίο είχα καλύψει με διάφανη μεμβράνη.
Για πες…εσύ τι προτιμάς για τα φετινά αυγά σου; Την επιβλητική παρουσία του χρυσού ή τη νοσταλγία των φωτογραφικών αναμνήσεων;
Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic! ♥