Είναι περίπου 2 χρόνια τώρα νομίζω, που έχω ξεκινήσει να υπερασπίζομαι τις Δευτέρες. Είναι αδικημένες, είναι ο αδύναμος κρίκος της βδομάδας στις καρδιές των ανθρώπων. Μπορεί να με έπιασε το σύνδρομο του Ρομπέν των Δασών, αλλά κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να πω μια καλή κουβέντα γι’ αυτές. 🙂

Έχω καλή επιχειρηματολογία. Τέλος πάντων, καταλαβαίνεις ότι για σένα και για μένα το κάνω. Δεν είναι ωραίο να ξεκινάς τη βδομάδα σου με ένα βαριδάκι στη σκέψη. Έχουμε άλλα κι άλλα. Ε, ας ξεφορτωθούμε ό,τι μας παίρνει! Κι εδώ μας παίρνει. Σιγουράκι.

Δες γιατί και πώς.

via https://www.facebook.com/Rose-Hill-Designs-by-Heather-Stillufsen-108858199201084/?fref=photo&sk=photos

via https://www.facebook.com/Rose-Hill-Designs-by-Heather-Stillufsen-108858199201084/?fref=photo&sk=photos

Σου δίνεται μια ευκαιρία.

Κάθε στιγμή στη ζωή μας, είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει. Οι περισσότεροι, αυτό δεν το έχουμε εμπεδώσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να το βάλουμε στον εγκέφαλό μας σε περίοπτη θέση. Η νέα βδομάδα, επειδή είναι νέα, το κάνει λιγουλάκι ευκολότερο αυτό στο παλιομοδίτικο προγραμματισμένο μυαλουδάκι μας. Δεν είναι τυχαίο που και οι περισσότερες δίαιτες από Δευτέρα ξεκινούν.

Η Δευτέρα λοιπόν ισούται στα εσωτερικά του κρανίου μας με νέα αρχή. Μια χαρά, δε μας χαλάει. Άρα, μια ευκαιρία παραπάνω στη ζωή. Ποιος δε θέλει ευκαιρίες, να τς χαρίσει στον διπλανό του! 🙂

Υιοθέτησε μια πρωινή συνήθεια.

Οκ. Σε νιώθω. Το Σαββατοκύριακο είναι το καλύτερο. Πώς να σηκωθείς τη Δευτέρα νωρίς πάλι; Να γεμίσεις τη μέρα σου με υποχρεώσεις και τρέξιμο;

Κάνε το μειονέκτημα, πλεονέκτημα.

Αφού θα σηκωθείς που θα σηκωθείς, καθιέρωσε μια Δευτεριάτικη πρωινή συνήθεια. Προγραμμάτισε το ξυπνητήρι σου, 15′ νωρίτερα. Αφιέρωσε αυτό το τέταρτο της ώρας, σε κάτι που δεν κάνεις το πρωί, αλλά θα ήθελες ή σε κάτι που κάνεις τόσο βιαστικά, που δεν το απολαμβάνεις.

Να φας πρωινό ή να ντυθείς πιο περιποιημένα με πιο αργούς ρυθμούς ή να κάνεις ένα ωραίο μακιγιάζ ή λίγες ασκήσεις yoga ή να διαβάσεις λίγες σελίδες από το βιβλίο σου ή να χουζουρέψεις με το σύντροφό σου στο κρεβάτι σαν να ήταν Κυριακή. 15′ αρκούν. Αν μπορείς και περισσότερο, μεγαλύτερη απόλαυση θα προσφέρεις στον εαυτό σου. Έλαααα… θα σκέφτεσαι ότι σου χτυπάνε τα κουδούνια για ένα δωράκι, όταν νυστάζεις.

Μικροί στόχοι, πολύτιμες χαρές.

Οι ετήσιοι στόχοι, οι πολλοί στόχοι, οι συνεχείς στόχοι, πολύ συχνά δεν πραγματοποιούνται (για ένα σωρό λόγους) και τελικά ρίχνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας απογοητεύουν. Αν όμως, αποφασίσεις ότι κάθε Δευτέρα βάζεις ένα μικρό στόχο, πολύ μικρό. Που είναι πραγματοποίησιμος. Πόση χαρά θα πάρεις, το έχεις σκεφτεί; Παίρνοντας μικρές χαρές για κάτι που κατάφερες, οδηγείσαι σε χαρές από κάτι μεγαλύτερο που θα καταφέρεις με τον καιρό. Και θα έχεις να λες, ότι όλα ξεκίνησαν μια Δευτέρα. 😉

easy mondays are the best mondays

Απέφυγε ό,τι τοξικό.

Το λένε όλοι. Ειδικοί, άνθρωποι που το έχουν εφαρμόσει, πολύ πιθανόν κι εσύ. Οι τοξικοί άνθρωποι της ζωής μας, απορροφούν την ενέργειά μας, μας γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα και όπως και να έχει μας χαλούν τη διάθεση. Τις Δευτέρες απέφυγέ τους! Περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες. Πιο αποφασιστικά και συνειδητοποιημένα. Δεν αναφέρομαι βέβαια μόνο σε αυτούς που έτσι κι αλλιώς, μπορείς με μια απόφασή σου να βγάλεις από τη ζωή σου. Μιλάω και γι’αυτούς που δε μπορείς να αποφύγεις, δυστυχώς. Το συνάδελφο, έναν συγγενή, εκείνη τη μαμά στο σχολείο… αδιαφόρησε για το τι λένε και τι κάνουν τις Δευτέρες. Επικεντρώσου σε κάτι που θα σκεφτείς για να ξεφύγεις, για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Μην παίρνεις τίποτα στα σοβαρά, κάνε ότι δεν καταλαβαίνεις, πούλα τρέλα. Για σένα το κάνεις.

Γίνε ακόμη πιο αισιόδοξος/η

Η Δευτέρα είναι η μέρα που γεννιέται από τις 2 καλύτερες σου μέρες. Το Σαββατοκύριακο. Είτε χαλάρωσες, είτε είδες φίλους, είτε ασχολήθηκες με κάτι που αγαπάς, ό,τι κι αν έκανες που δε μπορείς εύκολα να κάνεις τις καθημερινές, σε γέμισε. Τι καλύτερο λοιπόν εφόδιο από αυτή την επανατροφοδότηση διάθεσης για αισιόδοξες σκέψεις. Εδώ που τα λέμε, ευκολότερα μπορείς να δημιουργήσεις θετικές σκέψεις μετά από κάτι καλό που έζησες την Κυριακή, παρά μετά από μια πιεστική για παράδειγμα Τετάρτη.

Κάνε κάποιον χαρούμενο!

Με ένα χαρτάκι post it και λίγες όμορφες λέξεις, με μια μικρή έκπληξη στο δοχείο φαγητού που παίρνει στο σχολείο το παιδί σου ή στη δουλειά εκείνος/η. Με μια βοήθεια που θα προσφέρεις σε έναν συνεργάτη. Με ένα φαγητό που θα προσφέρεις σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Με μια σοκολάτα που θα προσφέρεις στη φίλη σου στα καλά καθούμενα. Whatever! Απλά κάνε μια όμορφη πράξη και θα νιώσεις υπέροχα αμέσως!

via http://thelittlegreenstudio.com/

via http://thelittlegreenstudio.com/

Οργανώσου ρεαλιστικά!

Πόσες Δευτέρες δεν έχεις μια to do list που μόνο σε εχθρό θα έδινες; Ιεράρχησε ξανά, δες αντικειμενικά πόσο παραγωγικός/ή μπορείς να είσαι αυτή τη μέρα και φτιάξε εκ νέου την λίστα σου. Στο μυαλό σου ή στο χαρτί, δεν παίζει ρόλο. Οπότε, το πρώτο βράδυ της βδομάδας δε θα έχεις εξουθενωθεί και θα νιώθεις καλά με τις εκκρεμότητες που δεν άφησες άλλη μια Δευτέρα. 😉

Κάνε ένα διάλειμμα

Κάποια στιγμή, όποια θες και μπορείς, κάτσε για 5′ με τα μάτια κλειστά και δημιούργησε στο μυαλό σου την πραγματικότητα που θα ήθελες να έχεις. Ή φέρε στο μυαλό σου μια όμορφη ανάμνηση. Ή απλά άδειασε το μυαλό σου. 5′ θα τα βρεις. Ακόμη κι αν χρειαστεί να κλειστείς στην τουαλέτα, γιατί δεν έχεις πουθενά αλλού ησυχία. Ανάσαινε, οι περισσότεροι το ξεχνάμε.

Φαγητό. Προετοίμασε, λιγότερο, φάε περισσότερο. Ή κάτι τέτοιο.

Αν είσαι στη δουλειά, πρότεινε στους συναδέλφους κάθε Δευτέρα ένας από εσάς να φροντίζει να φέρνει για πρωινό ή δεκατιανό κάτι για όλους. Κέικ από το σπίτι; Αλμυρές μπουκίτσες από το φούρνο; Μπισκότα από το περίπτερο; Κάτι. Έτσι κάθε Δευτέρα, θα έχεις μια έννοια λιγότερη σχετική με το τι θα φας. Εκτός από τη Δευτέρα που θα είναι η σειρά σου. 🙂

Είσαι σπίτι; Καθιερώστε τη Δευτέρα ως τη μέρα του delivery. Πολλοί έχουν την συνήθεια αυτή τις Παρασκευές, αλλά έχει νόημα να την μεταθέσεις ή να προσθέσεις άλλη μια μέρα nodinnercookingforme! 🙂 ΄Η έστω ας έχεις αυτά τα έτοιμα γεύματα, πίτσες κλπ που από την καταψύξη μπαίνουν μόνο στο φούρνο και καλή μας όρεξη που λένε. Easy Mondays are the best Mondays.

Κάνε το χόμπι σου τις Δευτέρες

Αν μπορείς να το κάνεις, κάν’το. Θέλω να πω, αν δεν έχεις αντικειμενικά κάτι που να το αποκλείει, τη Δευτέρα πρόσφερε στον εαυτό σου κάτι που σε χαροποιεί και σε κάνει να ξεχνιέσαι.

Κοινωνικοποιήσου

Αντί να πέσεις με τα μούτρα αποκλειστικά στις υποχρεώσεις, τη Δευτέρα δες ανθρώπους που περνάς καλά μαζί τους ή έστω επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί τους.

Άλλαξε τον ήχο στο ξυπνητήρι

Καμιά φορά μικροσκοπικές συνήθειες που αποκτούνται ή κόβονται, αλλάζουν τη διάθεσή μας προς το καλύτερο. Αν κάθε Δευτέρα το ξυπνητήρι σου είναι ένα τραγούδι που σε ξεσηκώνει, θα έχεις ένα πρώτο χαμόγελο πιο εύκολα στο τσεπάκι σου, καθώς θα σηκώνεσαι.

via http://motivational-monday.com/

via http://motivational-monday.com/

Κι αν τα κάνεις όλα ή κάποια από αυτά και οι Δευτέρες σου δεν αλλάζουν και τόσο, ψάξε τι δεν πάει καλά στην καθημερινότητά σου. Γιατί η Δευτέρα από μόνη της δεν είναι τόσο χάλια. Μπορεί όμως για σένα να είναι χάλια η δουλειά που κάνεις, το στρώμα που ξυπνάς ή κάτι άλλο που εσύ ξέρεις. Ζήσε τη ζωή σου, όσο καλύτερα μπορείς. Μπορείς. Να το θυμάσαι αυτό.

Κι αν τα κάνεις κάποια από αυτά και οι Δευτέρες σου βλέπεις πια πώς αλλάζουν, μήπως να παραδειγματιστείς από αυτές και να γεμίσεις με μεγαλύτερη αισιοδοξία και χαρά και κάποιες από τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας;

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο;  Sharing is magic!