Καλή σχολική χρονιά! Πόσο ανάγκη την έχουμε όλοι αυτή τη φορά!

Η πιο αλλοπρόσαλλη για όλη την ανθρωπότητα, ξεκινά. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μιλάμε και διαβάζουμε για τις κενές θέσεις δασκάλων, για τα βιβλία που λείπουν ή δεν λείπουν στο μοίρασμα, για τα πρωτάκια που μας συγκινούν. Φέτος, μιλάμε για τις μάσκες, για τις αποστάσεις και τα παγουράκια, για λοιμωξιολόγους και πολιτική.

Ο κόσμος αλλάζει, η ζωή είναι απρόβλεπτη, το καινούριο δεν είναι πάντα ευχάριστο. Όλα αλλάζουν, μα και όλα ίδια μένουν.

Ο κόσμος να χαλάσει όμως, -δεν ξέρω, ίσως και να έχει χαλάσει- τα παιδιά όλου του κόσμου, χρειάζεται να είναι χαρούμενα, να γελάνε, να απολαμβάνουν στιγμές, να ζουν μέσα στις νέες συνήθειες και τη ρουτίνα τους.

Θα σκεφτείς my friend, και οι γονείς, τι χρειάζεται να κάνουμε. Να προσαρμοστούμε. Και να συγκινηθούμε που μεγάλωσαν άλλη μια χρονιά, να ψωνίσουμε μαζί τους τα σχολικά, να βάλουμε ξανά πρόγραμμα. Να σκεφτούμε από την αρχή, τρόπους για πιο εύκολο πρωινό ξύπνημα και συνταγές για το καλύτερο κολατσιό. Να βγάλουμε φωτογραφίες με τα πινακάκια την πρώτη μέρα στο σχολείο ή να δεχτούμε ότι μεγάλωσαν τόσο, ώστε να μην το συνεχίσουμε. 🙂 Ένα σωρό σχολικές ιδέες υπάρχουν.

Έτσι είναι η ζωή. Ρουτινιάρικη και απρόβλεπτη την ίδια στιγμή. Μια παντρειά ανάμεσα στο παλιό και στο νέο. Μια μάχη στο έως τώρα δεδομένο με το από σήμερα αναγκαίο ίσως.

Εμένα με ξέρεις τόσα χρόνια. Προβληματίζομαι, αγχώνομαι, πού και πού φρικάρω, αλλά χαμογελώ, μαθαίνω, εξελίσσομαι, αγαπώ τις ανατροπές που μου φέρνουν ισορροπία, βρίσκω τη δική μου αλήθεια και τον τρόπο να διατηρήσω τις αξίες μου, να μην αλλάξω την ουσία μου, όσο προσαρμόζομαι στο νέο άγνωστο. Μα, πάνω από όλα αναζητώ σε κάθε ευκαιρία την παιδικότητα και τη δημιουργικότητα! Είναι φαρμακάκι παιδιά!

Έχουμε κάνει σχεδόν παράδοση τα τελευταία χρόνια σπίτι μας τη δημιουργία σχολικών ετικετών για τα βιβλία και τα τετράδιά τους. Μου αρέσει τόσο πολύ να τους φτιάχνω τις δικές τους ετικέτες! Και δεν θα είχε νόημα βέβαια, αν και τα παιδιά δεν ανυπομονούσαν για αυτές. Το ακόμη καλυτερότερο είναι που τελικά κάθε χρόνο τις μοιράζομαι μέσα από το blog και βλέπω τόσο κόσμο να τις κατεβάζει και να τις εκτυπώνει. Μου δίνει τόση χαρά! ♥

σχολική ετικέτα για βιβλία και τετράδια με όνομα

Πολλές φορές κάποιες από τις ετικέτες, τις χάριζαν τα παιδιά μου σε φίλους τους. Ειδικά η Δωροθέα, που σαν παιδί της μαμάς της (:P) χαίρεται πάρα πολύ να χαρίζει δωράκια, κεράσματα και οτιδήποτε άλλο στους φίλους της.

Τώρα, της έχουν λείψει περισσότερο από ποτέ τα παιδιά της τάξης της, η σχολική αυλή και το θρανίο. Μόνο, η υποχρέωση του διαβάσματος δε βλέπω να τη “χαλάει”. Χαχαχα

Μου είπε ότι θέλει αυτές τις πρώτες μέρες, να τους κάνει κάποιο δώρο και της πρότεινα κάτι που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει.

Να κάνει κάποιες ζωγραφιές και εγώ να τις μετατρέψω σε ετικέτες. Να τις συσκευάσουμε σαν δωράκι και να τους τις χαρίσει. Τσαααακ! Κατευθείαν “γυάλισε” το μάτι της. Τέλειο; 🙂

ξυλομπογιές stabilo easycolors1

Ήθελε τα έργα της να γίνουν με ξυλομπογιές και εννοείται, ότι οι καλυτερότερες που υπάρχουν στην αγορά είναι της Stabilo. Δαγκωτό και από εμένα και από τα παιδιά. Τα χρώματά τους είναι μακράν πιο γλυκά και πλούσια από κάθε άλλη εταιρεία που έχει τύχει να χρησιμοποιήσουμε. Λογικό. Stabilo είναι αυτή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ενήλικας, που δεν μεγάλωσε με τα γνωστά μαρκαδοράκια τους. Έχουν τέτοια ποιότητα σε όλα τους τα προϊόντα, που προσωπικά δεν τα βάζω σε σύγκριση με παρόμοια. Είναι αδιαμφισβήτητη η υπεροχή τους.

stabilo μολύβια easystart easycolors easygraph 11

Βέβαια, ανέβηκε κι άλλα σκαλοπάτια στα μάτια μου, όταν πρωτογνώρισα την σειρά EASYstart, με τα τριγωνικά μολύβια γραφίτη EASYgraph. Το γεγονός ότι είχαν σεβαστεί τη διαφορετική ανάγκη χρήσης μολυβιών από αριστερόχειρες και δεξιόχειρες, με έκανε πολύ μεγάλη τους θαυμάστρια. Η περσινή συνέντευξη της Δωροθέας που απευθυνόταν στα πρωτάκια κυρίως, αλλά όχι μόνο, τα λέει όλα! Αν δεν την έχεις διαβάσει ή θες να τη θυμηθείς ξανά, κάνε κλικ εδώ.

Στο θέμα μας ξανά. Πήρε τα χρώματά της, τα χαρτιά της και ξεκίνησε να δημιουργεί σχέδια. Πριν από όλα, μου είπε “μαμά, θα φέρω το παιδί μου να το βγάλεις μια φωτογραφία με τα μολύβια!”. Το παιδί της είναι το λούτρινο αρκουδάκι, τη λένε Χνουδωτούλα και πρόσφατα γιορτάσαμε τα πρώτα της γενέθλια να ξέρεις. Αν και η αλήθεια είναι ότι τα γιορτάζουμε κάθε μέρα όλο το φετινό καλοκαίρι. 😛

stabilo easystart easygraph 22

Φοβόμουν μήπως η ξυλομπογιά, δεν αποδιδόταν καλά χρωματικά στον υπολογιστή. Τελικά, δεν υπήρξε κανένα τέτοιο θέμα. Η απόδοση χρωμάτων της συγκεκριμένης σειράς, είναι απίστευτα όμορφη.

Όσο ζωγράφιζε, της υπενθύμιζα να κρατάει σωστά το μολυβάκι. Ουσιαστικά, να αφήσει τα δαχτυλάκια της να το αγκαλιάσουν φυσικά. Είναι έτσι σχεδιασμένα τα μολύβια EASYcolor, που τα δάχτυλα κάθονται αμέσως, διαισθητικά αν θες, πάνω στις αυλακώσεις. Η Δωροθέα, όπως έχω γράψει και παλιότερα, έχει μια τάση να πιάνει τα μολύβια χωρίς να ακουμπάει τα ακροδάχτυλα πάνω τους. Αυτό είναι πρόβλημα για τη γραφή. Από όταν έμαθε να χρησιμοποιεί τα EASYstart, βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση. Ακόμη όμως και τώρα που μιλάμε, δεν έχει μηδενίσει την αυθόρμητη κίνησή της να πιάνει τα μολύβια όπως να’ ναι. Σέβομαι τον ρυθμό της, αλλά δεν αφήνω το θέμα στην τύχη του.

παιδικές ζωγραφιές για σχολικές ετικέτες βιβλίων τετραδίων1

Της υπενθυμίζω πόσο ωραιότερα είναι τα γράμματά της, όταν χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα μολύβια.

Της δείχνω πόσο ευκολότερο της έχει γίνει πια, μέσα από τη χρήση τους, να πιάνει σωστά οποιοδήποτε μολύβι.

Δεν αγοράζω πια ξυλομπογιές άλλης εταιρείας, διότι μέσα από τη διασκέδασή της, εξασκείται και πάλι στη σωστή θέση κρατήματος του μολυβιού, χωρίς πίεση ή ιδιαίτερη προσπάθεια.  Βλέπει και αισθάνεται όμως, ότι δημιουργεί κάτι όμορφο, ότι το χεράκι της έχει μια καλή ροή, ότι δεν κουράζεται γρήγορα. Όλα αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για την εσωτερική ενθάρρυνσή της και την αυτοπεποίθηση.

σχολικές ετικέτες για βιβλία και τετράδια από παιδικές ζωγραφιές 11

Σου προτείνω να διαβάσεις την περσινή σχετική ανάρτηση για τη σειρά. Είναι χρησιμότατη σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Δεν θα το αναπτύξω και φέτος στην ίδια έκταση, αλλά θα διαλέξω κάποια highlights, που δίνουν αναλυτική απάντηση, στο “γιατί μου προτείνεις τόσο ξεκάθαρα να αγοράσω αυτά τα μολύβια”. Η προφανής και συμπυκνωμένη είναι “επειδή η εκμάθηση ποιοτικής γραφής είναι απίστευτα σημαντική στα παιδιά”.

  • Τα μολύβια EASYgraph της σειράς STABILO EASYstart είναι εργονομικά προϊόντα γραφής, που κυκλοφορούν ξεχωριστή σειρά για αριστερόχειρες και δεξιόχειρες.
  • Τα μολύβια αυτά έχουν μια τριγωνική μορφή, με αυλακώσεις σε όλο το μήκος τους, ενισχύοντας έτσι το σωστό κράτημα του μολυβιού. Άρα, δε γλιστράει από το παιδικό χεράκι.
  • Η μύτη είναι σκληρότητας HB, οπότε έτσι εξηγείται η ανθεκτικότητα, που ξενοιάζει τον μαθητή από το ξύσε κάθε 5λεπτο!
  • Με ένα τέτοιο μολύβι, δεν καταπονείται το μεσαίο δάχτυλο, αυτό που όλοι είχαμε πάντα σημαδεμένο.
  • Με τη χρήση τους, θα παρατηρήσεις ότι το παιδί κάνει πιο στρογγυλά γράμματα, με καλύτερη συμμετρία και φαίνεται πιο σταθερό και συνολικά ποιοτικό το γράψιμο.
  • Η χρήση τους, συμβάλει στην καλύτερη συγκέντρωση του παιδιού στο θέμα, στην απομνημόνευση της ορθογραφίας και στην καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

μολύβια stabilo1

Μπορείς να επισκεφθείς το site της εταιρείας, για επιπλέον ενημέρωση, αλλά και για να δεις όλη τη γκάμα προϊόντων που ανήκουν στην STABILO EASYStart Family.

Πολύ περιληπτικά, θα βρεις για τα μολύβια ζωγραφικής που χρησιμοποιήσαμε εδώ, τα EASYColors, τα μολύβια γραφίτη EASYgraph, τα μηχανικά μολύβια EASYergo και το rollerball EASYoriginal. Όλα εργονομικά και όλα με την ένδειξη R ή L.

σχολική ετικέτα 3 με όνομα

Για να επανέλθω στην μαθητριούλα μου, εννοείται πως θα ζωγράφιζε ουράνια τόξα, καρδιές και αστεράκια. Τώρα τελευταία, έχει πάθει ζωγραφικό έρωτα και με τα αερόστατα.

Είχε πολλή χαρά που τις έφτιαχνε για να γίνουν ετικέτες. Όταν της είπα, ότι εκτός από τους συμμαθητές της, θα μπορούν να τις έχουν όσα παιδιά θέλουν απο οπουδήποτε, τρελάθηκε παιδιά! “Πόσα παιδιά δηλαδή;” ρώτησε “Πολλά αγάπη μου. Σημασία δεν έχει ο αριθμός, αλλά ό,τι όποιος τα εκτυπώσει, σημαίνει ότι αλήθεια χάρηκε με τις ζωγραφιές σου. Μπορεί κάποιο παιδάκι να μην το ξέρεις, αλλά να έχει ένα δωράκι από σένα.” Ε, πώς να στο περιγράψω; “Ξερνούσε” πεταλούδες η καρδιά της! 😀

παιδικές ζωγραφιές για σχολικές ετικέτες1

Τις θες για το παιδάκι σου, το βαφτιστήρι σου ή μήπως είσαι εκπαιδευτικός και θες να τις μοιράσεις στην τάξη;

Θα χρειαστείς:

Όλες οι ετικέτες μπορούν να εκτυπωθούν σε απλό χαρτί εκτύπωσης Α4. Αλλά προτείνω, να είναι λίγο βαρύ το χαρτί, σαν χαρτονάκι δηλαδή. Εγώ συνήθως προτιμώ χαρτί 160γρ., αλλά οποιοδήποτε χαρτί από 120γρ. και πάνω, είναι οκ.

Οι ετικέτες μπορούν να γίνουν και αυτοκόλλητες, αν κατά την εκτύπωση χρησιμοποιηθεί χαρτί εκτύπωσης αυτοκόλλητο σε Α4. Είναι για μένα η ιδανική επιλογή για αυτοκόλλητο η Α4 επιφάνεια, διότι το κόβω στη διάσταση που θέλω, ανάλογα το σχήμα, σχέδιο και μέγεθος που χρειάζομαι κάθε φορά.

Επίσης, να ξέρεις. Όταν κάνεις την εκτύπωση, ίσως σου φανούν μικρές. Όμως, είναι υπολογισμένες να χωρούν στις θήκες των τετραδίων. Κάτι άλλο που έχω προβλέψει, είναι να μην τοποθετήσω πλαίσια περιμετρικά, ώστε αν θες να την κόψεις λίγο μικρότερη ή μεγαλύτερη, να μπορείς.

ετικέτα παιδική ζωγραφιά με όνομα

Κοινοποίησέ το στους φίλους σου, στο fb group του σχολείου σου, στο φροντιστήριο και οπουδήποτε θες. Αυτή είναι η χαρά του μοιράσματος. Τι δεν επιτρέπεται; Η εμπορική εκμετάλλευση και η αντιγραφή.

stabilo εκδοσεις Ψυχογιός τη δασκάλα μου αγαπώ1

Μα, τι χαρά που έχουμε με την μικρή για αυτό το δωράκι που ετοιμάσαμε σε όλους! Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να στολίσει τα βιβλία και τα τετράδια πολλών παιδιών! 🙂

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic!