Και ναι! Ήρθε η μεγάλη μέρα. Οι οικογενειακές διακοπές ξεκινούν και είναι όλα έτοιμα! Αρ γιου σουρ;;;;; 😀

Αν ταξιδεύετε με πλοίο ή αεροπλάνο, το ταξίδι μπορεί να είναι παραδεισένιο ή να προσομοιωθεί με την ίδια την κόλαση. Γιατί με το αυτοκίνητο κάνεις στην ανάγκη και 532 στάσεις μέχρι τον τελικό προορισμό, προκειμένου να ευχαριστήσεις το μικρό αγαπημένο σου ανθρωπάκι. Αλλά επιβάτες σε σκάφος θαλάσσης ή αέρα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει έξοδος. Αν το μικρό σου αγγελούδι βαρεθεί, αρχίσει την γκρίνια και τα κλάματα, είστε όλοι εγκλωβισμένοι σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Η καλή προετοιμασία είναι η λύση! Ας έχεις προβλέψει από νωρίς τους τρόπους που θα αποφύγεις μια δύσκολη διαδρομή και ας αποδειχθούν αχρείαστοι. Ο προνοητικός γονιός είναι ο πιο ξέγνοιαστος γονιός! 😀

 

Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

  1. Αυτά τα μικροσκοπικά λαστιχάκια, loom νομίζω λέγονται, είναι εγγύηση αν το παιδί είναι σε κατάλληλη ηλικία. **Στο τέλος του άρθρου να θυμηθώ να σου πω, τα ευρήματα μιας έρευνας που έγινε, για την αποτελεσματική απασχόληση των παιδιών στο αεροπλάνο. Χωρίς αυτό να αναιρεί την αποτελεσματική εφαρμογή τους στο πλοίο, βεβαίως βεβαίως.
  2. Στην αγορά κυκλοφορούν μικρά μαγνητικά επιτραπέζια. Είναι απίθανη λύση και μεγάλο κόλλημα. Στο λέω από εμπειρία. Άσε που επειδή είναι μικρά και πανάλαφρα, δε νιώθεις ότι κουβαλάς κάτι εξτρά.
  3. Αλλά εκτός από τα μαγνητικά, κυκλοφορούν ένα σωρό γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια καρτών σε ταξιδιωτικό μέγεθος.
  4. Βιβλία, κόμικς, χρωμοσελίδες, βιβλία δραστηριοτήτων, αυτοκόλλητα, σπαζοκεφαλιές, βιβλιαράκια με σφραγιδούλες, οτιδήποτε! Αρκεί να ταιριάζει στην ηλικία και στα ενδιαφέροντα του παιδιού.
  5. Το MP3 είναι σωτήριο και αθόρυβο για τον κόσμο τριγύρω τους.
  6. Φορητό ηλεκτρονικό παιχνίδι. Στο σπίτι φωνάζεις για να σταματήσει να ασχολείται, αλλά κοίτα που τώρα θα το προσφέρεις όλο χαμόγελο και με δική σου πρωτοβουλία παρακαλώ! Έχει ο καιρός γυρίσματα γονιέ!! 😀
  7. Αυτά τα πινακάκια τα λεγόμενα γράψε- σβήσε κυκλοφορούν και σε travel size και σε γλιτώνουν κι από το να κουβαλάς στην τσάντα μαρκαδόρους και κηρομπογιές.
  8. Το αγαπημένο τους λούτρινο! Ή ένα μικρότερο, αν το αγαπημένο ξεπερνά το μπόι τους! Αν είναι μικρό σε μέγεθος, μπορείς να περάσεις ένα κρικάκι και να το κρεμάσεις στην παιδική βαλίτσα!
  9. Δώσε τη φωτογραφική μηχανή. Νομίζω έχω γίνει γραφική. Κάθε φορά που αναφέρομαι σε ταξίδια με παιδιά, υποστηρίζω με θέρμη αυτή την πρακτική. Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να περνούν δημιουργικό χρόνο, όσο ταυτόχρονα δημιουργούν αναμνήσεις με έναν εντελώς δικό τους τρόπο. Και αξίζει ακόμη κι αν οι φωτογραφίες είναι κουνημένες, τραβηγμένες από παράξενες γωνίες ή παραμορφωμένα πρόσωπα.
  10. Εφαρμόστε τατουάζ! Αυτά τα παιδικά που κυκλοφορούν σε καταστήματα, έχε τα στην τσάντα σου και την κατάλληλη στιγμή, εμφάνισέ τα.  Ένα βρεγμένο πανάκι θα σας το δώσουν και στο πλοίο και στο αεροπλάνο.
  11. Ένα φορητό DVD player με την αγαπημένη τους ταινία, είναι μια σίγουρη λύση, ειδικά για μια πτήση. Κάποιες αεροπορικές προβάλλουν παιδικά προγράμματα στις οθόνες τους, αν τους ζητηθεί. Ρωτήστε εγκαίρως.
  12. Για τα πολύ μικρά παιδάκια, θυμήσου τις δαχτυλομαριονέτες. Διασκεδάζουν τόσο πολύ!
  13. Ένα δοχείο φαγητού γεμάτο πλαστελίνη, είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες ώρες! Δε θα λερώσει πουθενά και εκείνο θα διασκεδάσει.
  14. Κατασκεύασε μέρες πριν από το ταξίδι, ένα βαλιτσάκι-κουκλόσπιτο, βαλιτσάκι-πίστα καρτ, βαλιτσάκι-κάτι. Πώς; Στο διαδίκτυο θα βρεις τρόπους και ιδέες. Αλλά η λογική είναι ανοίγοντάς το να έχει ένα μικρό παιχνιδόκοσμο μαζί του. Θα έχεις κολλήσει από πριν τα σχετικά στοιχεία και κάποια άλλα, θα μπορεί να τα μετακινήσει.
  15.  Το βαλιτσάκι, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην περίπτωση που το παιδάκι σου απολαμβάνει να φτιάχνει με τις ώρες παζλ. Μαζεμένα εκεί μέσα τα κομμάτια, αυξάνουν τις πιθανότητες αποφυγής σκυψίματος σε κατάστρωμα και αεροπορική θέση. 😉
  16. Συνεχίζω με την εμμονή – χμ…λες;-για το βαλιτσάκι. Χαχαχα! Όμως δε φταίω εγώ που είναι πρακτική κι εύκολη λύση. Ακόμη και για τα αγαπημένα τους Lego!!!
  17. Ας έχεις προμηθευτεί μικροσκοπικά δωράκια που σε μορφή παιχνιδιού και απασχόλησης, θα δίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Το καινούργιο πάντα τους προκαλεί ενδιαφέρον και χαρά και αν το κάνεις σωστά, θα μεγιστοποιήσεις το χρόνο που θα ασχοληθεί με καθένα από αυτά.
  18. Σημείωσε ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες, έχουν παιχνίδια που προσφέρουν στους μικρούς επιβάτες. Ρώτησε πριν το ταξίδι!
  19. Βάλτε τη φαντασία να δουλέψει και δημιουργήστε μαζί ένα παραμύθι για παρέες που βρέθηκαν στα σύννεφα– αν πετάτε- ή για γοργόνες, πειρατές και θαλάσσια ζώα– αν είστε στο καράβι.
  20. Αν την παραπάνω ιδέα την μεταφέρετε στο χαρτί, ίσως σε μορφή κόμικ, θα “απογειωθεί” η έμπνευση. Ακόμη κι αν είστε στη θάλασσα 😀 Αρκεί να έχετε διπλώσει στα 2 κάποιες Α4 σελίδες και να τις έχετε συρράψει από πριν. Ένα μολυβάκι αρκεί για όλα τα άλλα.
  21. Φτιάξτε σαϊτες ή καραβάκια από χαρτί. 😛
  22. Μιλήστε τους για τα επαγγέλματα των ανθρώπων που βρίσκονται στο καράβι ή στο αεροπλάνο
  23. Ή για τα μέρη που συναντάτε από αέρα ή θάλασσα.
Photo by Sebastián León Prado on Unsplash

Photo by Sebastián León Prado on Unsplash

Να σου δώσω και μερικά tips!

♥Οι περισσότερες ιδέες που σου προτείνω, δεν απαιτούν ατελείωτη ομιλία. Κι αυτό γιατί αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, είναι προφανές ότι θα είναι ενοχλητικό το συνεχές μπίρι μπίρι. Αλλά ακόμη κι αν βρεθείτε σε πλοίο, μπορεί να είναι καλό να αποφευχθούν τα πολλά λόγια είτε εξαιτίας του περιορισμένου χώρου, είτε της ακατάλληλης ώρας. οπότε, έχω εξαιρέσει όλα εκείνα τα παιχνίδια μνήμης, παρατηρικότητας ή τα τύπου πες μου μια λέξη από το τάδε γράμμα… και οτιδήποτε άλλο σχετικό.

♥Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, αξιοποιήστε την προτεραιότητα που δίνουν συνήθως οι αεροπορικές στις οικογένειες. Δίνει την ευκαιρία να εγκλιματιστούν τα παιδιά με πιο αργούς ρυθμούς και χωρίς να στριμωχτούν με τον πολύ κόσμο.

♥Πριν πετάξετε, αφήστε τα στο αεροδρόμιο να τρέξουν, να εκτονωθούν. Μέσα σε κάποια λογικά πλαίσια πάντα. Ας βγει εκεί η όποια διάθεση κινητικότητας και όχι στο αεροσκάφος. Επίσης, κάποια αεροδρόμια έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους απασχόλησης παιδιών. Για τσεκάρετέ το. Το Ελ. Βενιζέλος σίγουρα έχει.

♥ Ψυχολόγοι λένε, ότι το να εμφανίζεις σταδιακά αγαπημένα ή νέα παιχνίδια στα παιδιά, μειώνει το στρες, που ενδεχομένως τους προκαλεί το ταξίδι. Το δικό τους! Και κατ’ επέκταση και το δικό σου. Just saying…! 🙂

♥ Επιλογές όπως το αγαπημένο λούτρινο, προσφέρουν κυρίως αίσθημα ασφάλειας στο παιδί. Στην πραγματικότητα, πόση ώρα να παίξει με αυτό; Ελάχιστη. Οπότε, μην αρκεστείς μόνο σε αυτό.

♥Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε ώρες που συνήθως κοιμάται το παιδί, όχι απαραίτητα τις βραδινές, πιθανόν να μην χρειαστείς τίποτα από την παραπάνω λίστα!

ben-konfrst-476359-unsplash

Η έρευνα που λέγαμε…

Αφορούσε αεροπορικές πτήσεις, αλλά όπως είπαμε ήδη, δεν αναιρεί τη χρησιμότητά της και για τα υπόλοιπα ταξίδια. Αρχικά, η έρευνα έγινε με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων από γονείς. Φυσικά, προέκυπτε η ανησυχία τους για πιθανή ενόχληση των συνεπιβατών από το παιδί τους, αλλά και ο φόβος μην διακοπεί ο ύπνος του δικού τους παιδιού.

Στη συνέχεια, μεγάλη αεροπορική εταιρεία έκανε ένα κοινωνικό πείραμα, βασισμένο στις απαντήσεις του ερωτηματολογίου. Υπήρχε μια πληθώρα επιλογών για απασχόληση των παιδιών στο αεροπλάνο. Ηλικίες; Από 2 έως 10 ετών. Θα έπαιζαν για 1 1/2 ώρα και διακριτικά παρακολουθούσαν ψυχολόγοι και επιστήμονες τη συμπεριφορά τους.

Αποδείχτηκε ότι τα φθηνότερα παιχνίδια, αλλά και τα καινούρια είναι τα αποτελεσματικότερα σε ένα ταξίδι. Για την ακρίβεια, στα παιδιά από 2-5 ετών πρώτη στην προτίμηση είναι η πλαστελίνη, ενώ στα παιδιά από 5-10 ετών τα λαστιχάκια loom!

Ακολουθούν στο σύνολο των ηλικιών τα Lego, τα παιχνίδια καρτών και τα μαγνητικά, οι δαχτυλομαριονέτες και τα βιβλία με αυτοκόλλητα.

Παρατήρησες ότι δεν υπάρχουν πουθενά gadgets; 😉 Καλού κακού όμως, πάρε κάτι από αυτά μαζί σου 🙂

Καλό, ανέμελο, ασφαλές ταξίδι, εύχομαι όπου κι αν πάτε, όπως κι αν πάτε!

dmitry-sovyak-676836-unsplash

Photo by Dmitry Sovyak on Unsplash

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο;  Sharing is magic!♥

(Cover Photo :by Pineapple Supply Co. from Pexels)

 

(Το άρθρο το είχα πρωτοδημοσιεύσει στο μαμαδοblog του deltamoms.gr)