Την ταινία “Πολικό Εξπρές” την έχουμε δει με τα παιδιά αμέτρητες φορές. Ειδικά, ο Στέφανος μετράει τριψήφιο αριθμό! Δεν θα ξεχάσω ποτέ, που κάθε Ιούλιο και Αύγουστο σηκωνόταν όρθιος στο κρεβάτι, για να μιμηθεί τα λόγια και τις κινήσεις των πρωταγωνιστών. Εκτύπωνα τα μαγικά εισιτήρια με τη λέξη believe, σε άσχετες εποχές του χρόνου και τις “κέρδιζε”…μαγικά, μόνο και μόνο για να δω εκείνα τα λαμπερά ματάκια και την έκφραση απορίας και ευφορίας που τον κυρίευε. Ομολογώ, ότι παρ’ όλο που και η Δωροθέα αγαπάει τα Χριστούγεννα και την ταινία αυτή, οι περισσότερες αναμνήσεις μου γύρω από αυτή, είναι με τον γιο μου.

Εδώ και καιρό, ήθελα να φτιάξω κάτι με τρισδιάστατα γράμματα. Αρκετά πριν την εορταστική περίοδο ππρομηθεύτηκα σε papier mache τη λέξη Believe. Είχα ένα δίλημμα, αν είναι καλύτερη ιδέα να το φτιάξω χριστουγεννιάτικο ή κάτι ουδέτερο. Τελικά, αποφάσισα να το “παίξω” λίγο πιο έξυπνα. Δηλαδή λίγο και από τα δύο.DSC_0153_11 (1)

Η πλειοψηφία των γραμμάτων, μπορούν να διακοσμηθούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, οπότε μετά τις γιορτές θα αντικαταστήσω μόνο 2 γράμματα.

Είναι μια ιδέα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως centerpiece στην τραπεζαρία, να στολίσει το τζάκι ή ένα ράφι, τον μπουφέ ή να μπει πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Ακόμη και στον τοίχο θα μπορούσαν να κρεμαστούν! Σίγουρα υπάρχει και στο δικό σου σπίτι χώρος για κάτι τέτοιο.

Πάμε να σου δείξω, πώς μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ;

Μάζεψέ τα:

3D χάρτινα γράμματα (τα δικά μου είναι ύψους 20,5, αν θες κυκλοφορούν και μικρότερα)

Χαρτιά περιτυλίγματος. Τα ειδικά χαρτιά για ντεκουπάζ και οι χαρτοπετσέτες είναι ιδανικά, αλλά όχι απαραίτητα

Κόλλα για decoupage

Πινέλο

Ψαλίδι

Κοπίδι

Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στοιχεία

Προαιρετικά, λευκό ακρυλικό χρώμα για τα πιθανά κενά

Μικρά παιδικά χεράκια…ή και όχι 🙂

 

DSC_0151 11 (1)

Ξεκινάμε; Βήμα βήμα:

1.Αρχικά, σκεφτόμαστε ποιο είναι το μοτίβο με το οποίο θέλουμε να σχηματιστεί αισθητικά η λέξη μας. Τον συνδυασμό δηλαδή και τη σειρά των χαρτιών που θα βάλουμε σε κάθε γράμμα, ώστε να δείξει αρμονικό και ισορροπημένο.

2. Ξεκινάμε με το πρώτο γράμμα και κόβουμε λωρίδες χαρτιού αντίστοιχες σε μέγεθος με την επιφάνεια που θα καλύψουν.

DSC_0160_11 11

Σε περιπτώσεις όπως εδώ, που έχουμε το γράμμα Β, εγώ προτιμώ να καλύπτω με ένα μεγάλο κομμάτι, που καλύπτει όλη την επιφάνεια δηλαδή και μετά να δημιουργήσω ανοίγματα, όπου χρειάζεται. Γυρνώντας από πίσω το γράμμα και με τη βοήθεια ενός κοπιδιού. Αν δεν το προτιμάς, κάλυψε την επιφάνεια με μικρά κομμάτια.

DSC_0166_11

3. Με το πινέλο, απλώνουμε ένα στρώμα κόλλας στο χαρτόνι και προσεκτικά τοποθετούμε τη λωρίδα χαρτιού. Επιδιώκουμε να απλωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε τα τσαλακώματα, αλλά να σου πω κάτι; Είναι χαριτωμένο να υπάρχουν και τέτοια σημεία. Προδίδεται ο χειροποίητος χαρακτήρας και εμένα αυτό μου αρέσει.

DSC_0161_11

Αμέσως μετά την εφαρμογή, ξαναπερνάμε ένα στρώμα κόλλας, αυτή τη φορά πάνω από το χαρτί περιτυλίγματος.

DSC_0164_11

Αν υπάρχουν δύσκολα μικρά σημεία, μπορείς προαιρετικά, αντί ντεκουπάζ να βάψεις με λευκό χρώμα. Δεν θα φαίνεται πολύ και παράλληλα θα ταιριάζει.

4. Αφήνουμε να στεγνώσει και προχωράμε στο επόμενο γράμμα μας.

5. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να ολοκληρωθεί η λέξη.

Ως γνωστόν, όταν δημιουργούμε με την τεχνική ντεκουπάζ, στην αρχή, φαίνεται ένα βρεγμένο και κατεστραμμένο πράγμα. Υπομονή, γιατί στο τέλος το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο. 🙂

DSC_0169_11

Περιττό να πω, ότι τα παιδιά μας ευχαριστιούνται όλη αυτή τη διαδικασία με τις κόλλες και τα χαρτιά. Ας τα αφήσουμε να παίξουν κι ας μείνουν μικρολεπτομέρειες που δεν είναι τόσο τέλειες! Στην πραγματικότητα, δεν φαίνονται κι αν φαίνονται, δεν ενοχλούν το μάτι. Όταν στεγνώσει και διακοσμηθεί, θα δεις ότι είναι πολύ εντυπωσιακή αυτή η χειροτεχνία! Γεμίζει το μάτι, τον χώρο, γεμίζεις χαρά!

6. Αφαιρέθηκα και δεν σου είπα το τελευταίο βήμα. Αφού λοιπόν έχουν στεγνώσει όλα, διακοσμείς τα γράμματα με τα μικρά ή λίγο μεγαλύτερα διακοσμητικά και χριστουγεννιάτικα στοιχεία. Αν χρειάζεται, χρησιμοποίησε κόλλα για να τα στερεώσεις.

DSC_0202_11

Να σου δώσω ένα ακόμη tip. Θα είναι ακόμη πιο σταθερή όλη η κατασκευή σου, αν ενώσεις μεταξύ τους τα γράμματα της λέξης με κόλλα ή ταινία διπλής όψης. Αλλά, δοκίμασέ το πρώτα. Σου αρέσει η λέξη περισσότερο  με κενά ή χωρίς κενά;

Έτσι ή αλλιώς, εγώ ένα έχω να σου πω. Το ίδιο με αυτό που λέω σε μένα στις δικές μου δύσκολες και σκοτεινές στιγμές, που μοιάζουν να μην έχουν τίποτα…μαγικό! Συγκεντρώσου. Κλείσε τα μάτια και με όλη σου την ψυχή, ψιθύρισε ” Πιστεύω! Εγώ πιστεύω!!”. Μπορεί τότε να ακούσεις για πρώτη φορά ή μετά από καιρό το…κουδουνάκι. όπως το μικρό αγόρι, ο ήρωας της ταινίας. Γιατί για ένα όνειρο ζούμε. Ο καθένας το δικό του. Κι αν έρχονται στιγμές, που η πίστη μοιάζει κι αυτή, μαζί με άλλα, άπιαστο όνειρο, είναι ίσως κοντά η στιγμή που ένα δευτερόλεπτο, ένα μαγικό δευτερόλεπτο μπορεί να την κάνει αδιαμφισβήτητη ξανά! Καλές γιορτές με υγεία, πίστη και αγάπη!

DSC_0190_11

DSC_0192_11

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is hohohomagic!