Πέρασαν οι γιορτές, πάμε για τις επόμενες. Ξέρω. 🙂 Αλλά έχω λόγο, που θέλω να σου μιλήσω για αυτά. Για τα δώρα που δεν αγοράζονται. Που δίνεις τα Χριστούγεννα. Ή θα έπρεπε να δίνει ο καθένας μας. Αυτά, τι τα κάνουμε την υπόλοιπη χρονιά;

Σε μπέρδεψα; Θα σε πάω 2 μήνες πίσω και θα σε ξεμπερδέψω.

Πες μου γρήγορα σε 3″, τι σου έρχεται στο μυαλό, μόλις ακούς τη λέξη Χριστούγεννα.

Το έκανες;

Βάζω στοίχημα ότι σκέφτηκες και τα δώρα.

Σκέψου τώρα ανθρώπους που αγαπάς. Τι τους πήρες για δώρο εκείνα τα Χριστούγεννα πριν 7 χρόνια; Πριν 10, πριν 3, πέρσι. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς; Το ίδιο θα δυσκολευτούν κι αυτοί, αν τους ρωτήσεις. Στα γενέθλιά τους; Στη γιορτή τους; Το ίδιο.

Δεν είναι ότι δεν έπεσαν στην αγκαλιά σου σαν τρελοί, επειδή πήρες αυτό που ήθελαν. Δεν είναι ότι δεν έλαμψαν αυθεντικά τα μάτια τους με κάτι που τους αγόρασες, ενώ δεν το περίμεναν.

Είναι ότι, προσπαθώντας να θυμηθείς τα υλικά δώρα, είναι πιο πιθανό να ξαναφέρεις μπροστά σου εικόνες εκείνων των ημερών που έχουν να κάνουν με συναισθήματα. Έχουν αυτή τη μαγεία οι ψυχές μας, που δεν επιτρέπουν να ξεχάσουμε, πώς μας έκανε κάποιος να νιώσουμε. Μια σπίθα θύμησης και ξαναγεννιούνται όλα. Ακόμη κι αν δεν τους βλέπουμε πια, έχουν μείνει τα ίχνη των συμπεριφορών τους μέσα μας.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Μου αρέσει πάρα πολύ να προσφέρω δώρα. Όταν ακόμη η οικονομική κρίση δεν είχε μπει στις ζωές μας, θυμάμαι ότι έδινα αρκετά χρήματα για δώρα. Ειδικά στις γιορτές.

Αν θα έκανα τώρα πια το ίδιο; Ναι, αδιαμφισβήτητα αν είχα οικονομικά τη δυνατότητα θα γέμιζα τους ανθρώπους μου δώρα. Είναι ένας από τους τρόπους μου να πω το σ’ αγαπώ. Αλλά όχι με άγχος, όχι σαν αυτοσκοπό, όχι όπως τα έκανα.

Και τώρα που τα δώρα μου γίνονται σε περιορισμένο βαθμό, κυρίως επειδή δε με “παίρνει”, νιώθω καλύτερα από τότε.

Γιατί τώρα πια ξέρω, ότι δώρα δίνω, ακόμη και όταν δεν έχω μπει στα μαγαζιά. Ή να πω με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ανεξάρτητα από το αν έχω μπει στα μαγαζιά.

Χαρίζω δώρα που συνδέονται άμεσα με το νόημα των Χριστουγέννων, όλο το χρόνο! Διότι πολύ απλά, το νόημα εκείνων των ημερών είναι φτιαγμένο για όλο το χρόνο! Μόνο έτσι έχει ουσία!!Παίρνω τους συμβολισμούς εκείνων των ημερών και τους περνάω σε συμπεριφορές και πράξεις ψυχής. Προσπαθώ τουλάχιστον, αν και πάντα σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είχα κάνει για περισσότερους ανθρώπους κάτι.

Ακόμη και ο  Άγιος Βασίλης έχει ένα τσουβάλι γεμάτο αξίες. Συμβολίζει τη φιλανθρωπία, το θαύμα, την πίστη ότι μπορεί να αποκτήσεις στη ζωή αυτό που πιο πολύ θες, τη γενναιοδωρία, την εργατικότητα για ένα σκοπό, την προσφορά χωρίς αντάλλαγμα.

Η αληθινή, ουσιαστική επικοινωνία, η αγάπη για τον άνθρωπο και τη ζωή, η καλοσύνη, η αλληλεπίδραση με τον διπλανό μας, ο χρόνος που αφιερώνουμε σε κάποιον, η ανιδιοτέλεια, το Φως μας που το μεταλαμπαδεύουμε ή το Φως τους που τους θυμίζουμε ότι υπάρχει και το βλέπουμε…αυτά είναι δώρα.

Ωραία τα λόγια και οι θεωρίες θα μου πεις, αλλά έλα που το μυαλό καμιά φορά “κολλάει”, δεν βρίσκει τον τρόπο να υλοποιήσει και να μετατρέψει την πρόθεση σε πράξη.

Photo by Nathan Lemon on Unsplash

Photo by Nathan Lemon on Unsplash

Επέτρεψέ μου, αυτό να είναι το δικό μου δώρο σε σένα, που ίσως δεν σε έχω δει ποτέ, δεν ξέρω πώς μοιάζεις και τον ήχο της φωνής σου. Ξέρω όμως ότι θέλω εκεί σε μια γωνιά ενός καναπέ που σε πετυχαίνω τώρα ή στο μετρό ή την ώρα που κλέβεις λίγο χρόνο από μια υποχρέωση, να καταφέρω να σου δώσω μια μικρούλα έμπνευση ή μια συγκεκριμένη ιδέα να κάνεις κι εσύ περισσότερα δώρα, από αυτά που δεν αγοράζονται. Σήμερα, χωρίς να είναι Χριστούγεννα ή γενέθλια ή κάποια γιορτή. Σήμερα που μπορεί να είναι η πιο αδιάφορη, συνηθισμένη μέρα.

Και θα ξεκινήσω με το πιο αγαπημένο μου δώρο ίσως. Το έκανα πρώτη φορά πριν λίγα χρόνια,-το έχω καθιερώσει πια- χωρίς να το έχω σκεφτεί από πριν, χωρίς καν προσπάθεια να βρω μια ιδέα. Ήμουν στην κουζίνα και εντελώς αυθόρμητα, άρχισα να στέλνω Παραμονή Πρωτοχρονιάς SMS. Σε λίγους ανθρώπους, στον καθένα κάτι άλλο. Αλλά σε όλους έλεγα, ένα “σε ευχαριστώ”. Για κάτι που μου είχαν προσφέρει τη χρονιά που έφευγε. Και ουσιαστικά ήταν η εκδήλωση της ευγνωμοσύνης που ένιωθα, απέναντι σε συναισθήματα που μου είχαν χαρίσει. Ήταν θυμάμαι το πολύ 10 άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς ήταν κοντινοί μου άνθρωποι. Άλλοι όμως, δεν ήταν. Είχαν αφήσει όμως το ίχνος που λέγαμε παραπάνω. Ευχαριστούσα για μια ανοιχτή συζήτηση που περίμενε πολλά χρόνια μέχρι να γίνει, ευχαριστούσα για εκείνη τη μέρα που με είδε κάποιος που εκτιμώ βαθιά και μου είπε “Πόσο σε θαυμάζω που…μπλα μπλα”, ενώ εγώ εκείνο το πρωινό αναρωτιόμουν, αν τελικά όντως τα έβλεπα και τα έκανα όλα λάθος, όπως μου είχε πει άνθρωπος που υποτίθεται με νοιαζόταν. Ευχαριστούσα για ένα βλέμμα σε μια ιδιαίτερη στιγμή που μου έδωσε ΤΗ δύναμη. Ευχαριστούσα για τα πιο απλά, που στον αυθόρμητο απολογισμό της χρονιάς ήταν μακράν τα πιο μεγάλα. Δεν μπορώ να σου περιγράψω τη μαγεία αυτού του δώρου. Ακόμη και τώρα που το γράφω, συγκινούμαι. Δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα. Πάρ’ το και φέρ’ το  στο σήμερα. Θες να το κάνεις ακόμη πιο όμορφο; Αντί για SMS, στείλε μια καρτ ποστάλ. 😉

Photo by Émile Perron on Unsplash

Photo by Émile Perron on Unsplash

Δώρα ψυχής μπορούμε να κάνουμε και σε κάποιους από εκείνους που βρίσκονται στο δρόμο και ζητούν λεφτά. Βρες κάποιον ενήλικο ή ανήλικο και ρώτησέ τον λίγο κάτι για τον ίδιο. Όχι αυτά που ρωτούν όλοι. Όχι ανάκριση, επειδή μπορεί να είναι απατεώνας ή να τον εκμεταλλεύονται. Ρώτα τον κάτι. Οτιδήποτε δείχνει ένα ενδιαφέρον. Θα σαστίσει, το ξέρω, θα σε περάσει αρχικά για τρελό. Αλλά αν επιμείνεις όμορφα, αν πεις κάτι που λίγο τον χαλαρώσει, κοιτάξεις ζεστά σαν να έχεις ένα νέο φίλο απέναντί σου, μιλήσεις λες και δε τριγυρνά απελπισμένος και ίσως μόνος στο δρόμο, σαν να μην έχει προβλήματα, θα διαπιστώσεις γρήγορα τι όμορφα και πρωτόγνωρα αισθάνθηκε. Ρώτα και λίγο στο άσχετο ποιο φαγητό αγαπά πιο πολύ, ή αν έχει παιδάκι τι παιχνίδι του έχει λείψει, φύγε, χωρίς να δώσεις λεφτά και την επόμενη μέρα πήγαινε με ένα από αυτό. Θα σε περάσει δυο φορές για τρελό. Αλλά ωραίο τρελό 🙂

Σου ζητήθηκε πρόσφατα μια βοήθεια στην οποία είπες όχι; Επειδή βαριέσαι, επειδή θα κουραστείς, επειδή σου είναι δύσκολο, επειδή σε πέτυχε σε άσχημη στιγμή; Μήπως μπορείς να αναθεωρήσεις; Για δες το. Και αν η απάντηση είναι ναι, μπορείς να κάνεις αυτή την έκπληξη ακόμη πιο ωραία; 🙂

Ίσως γνωρίζεις κάτι, που θα ήθελε κάποιος άνθρωπος της ζωής σου να μάθει, αλλά για κάποιους λόγους αναβάλλει; Δίδαξε τον εσύ. Μπορεί να είναι για παράδειγμα η φίλη σου, που θέλει να έρθει στη σχολή χορού, αλλά δεν έχει πού να αφήσει το παιδί. Πήγαινε μια φορά τη βδομάδα εσύ εκεί και χορέψτε παρέα. Δεν ξέρουμε αν έχεις μεταδοτικότητα, αλλά ένα γέλιο θα το ρίχνετε κάθε φορά. 😀

Καθάρισε το σπίτι των γονιών σου, ακόμη κι αν λένε όχι. Βγάζε βόλτα το σκύλο της αδερφής σου που δουλεύει πολύ αυτές τις μέρες και δεν προλαβαίνει. Πρόσφερε ένα Σαββατόβραδο τις baby sitting ικανότητές σου στο ζευγάρι που ξέρεις, ότι δεν περνάει χρόνο παρέα, από τότε που έγιναν γονείς.

dwra_platwnas 4.jpg Photo by Lina Trochez on Unsplash

Στείλε με το ταχυδρομείο γράμμα σε κάποιον που θες να του φτιάξεις τη διάθεση και την ψυχολογία. Δεν θα το πιστεύει, όταν το ανοίξει. Φρόντισε να αναφέρεις στο γράμμα όσα περισσότερα θετικά στοιχεία του αναγνωρίζεις και όσα καλά το ίδιο το άτομο δεν βλέπει.

Η καθημερινότητα, η ρουτίνα και ο διαφορετικός δρόμος που παίρνει ο καθένας, πολλές φορές κρατούν απόσταση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, που ουσιαστικά αγαπιούνται. Αλλά κάπου χάνονται. Μπορεί να είναι ακόμη και ο αδερφός μας. Μάζεψε αντικείμενα που έχεις και σας θυμίζουν κάτι. Φωτογραφίες, χαρτάκια, παλιά σχολικά τετράδια, ένα ηχογραφημένο γελοίο μήνυμα, ένα κουβερτάκι ή λούτρινο κουκλάκι. Οτιδήποτε. Μάζεψέ τα, βάλ’τα σε ένα περιποιημένο καλάθι και πρόσφερέ το.

Μήπως το “έχεις” έστω λιγουλάκι με τους στίχους; Γράψε κάτι για κάποιο άτομο της ζωής σου και τραγούδησέ το. Θα πέσει ή πολύ γέλιο ή τρελή συγκίνηση. 😉

Θες να ενισχύσεις την ψυχολογία κάποιου που σε χρειάζεται ή την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού; Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και γράψε ένα παραμύθι. (Μάλλον)δε θα το εκδώσεις, οπότε μην έχεις άγχος για το αν είναι αριστούργημα. Απλά θα το χαρίσεις εκεί που θες να πάρουν το μήνυμα της ιστορίας. 😉

Είμαι βέβαιη ότι κάτι από όλα τα παραπάνω, σου θυμίζει ανθρώπους που θα τους ταίριαζαν τέτοια δώρα. Κάνε κάτι για αυτούς. Αλλά, σε παρακαλώ. Θυμήσου να κάνεις ένα τέτοιο δώρο και σε σένα.

Photo by Simon Maage on Unsplash

Photo by Simon Maage on Unsplash

Βγάλε όλη την αγάπη και την καλοσύνη που έχεις μέσα. σου. Πάρε μια ανάσα και απόσταση από ό,τι και όποιον σε πιέζει, σε στενοχωρεί, σε “σκοτεινιάζει”. Και γίνε εσύ το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, ζωντανό οποιαδήποτε από τις 365 μέρες του χρόνου. Ας γίνουμε η ελπίδα, η “γέννηση”, ο Άνθρωπος. Όχι κάποιες λίγες ειδικές μέρες. Αλλά όλες τις μέρες.

Να περνάς “γεμάτα”, όμορφα! Αλλά, πρωτίστως να αγαπάς! Αυτό σου εύχομαι 🙂

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic! ♥

 

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο http://blog.platon.gr/dora-pou-mporoume-na-kanoume-olo-to-xrono/)