Είναι ζόρικο να είσαι γυναίκα στην εποχή μας.

Πολύ κλισέ για τα γούστα μου η διαπιστωσούλα, αλλά έλα που είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Έχουμε μερικά κοινά χαρακτηριστικά οι γυναίκες, σαν να έχουν περάσει στο DNA μας πια. Από γενιά σε γενιά.

Έχουμε τύψεις κι ενοχές, με διάθεση υπερβολής θα το πω αυτό, για τα πάντα!

Νιώθουμε λίγες. Ότι δεν τα καταφέρνουμε αρκετά, ότι κάποιος τομέας στη ζωή μας μένει πίσω, ότι οι άλλες γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα, ότι τα πράγματα για τα οποία μας θαυμάζουν οι άλλοι… χμ… έλα καλέ, δεν είναι και τόσο σπουδαία. Μάλλον κάπως τους έχουμε “κοροϊδέψει”. Ότι τα επιτεύγματά μας, ε δεν είναι και κάτι πολύ σημαντικό μωρέ τώρααααα! Ότι δεν είμαστε αρκετά όμορφες, ότι σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος

Ωπ! Να και η πρώτη αλήθεια. Σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος!

Λάθος βρε κορίτσια. Λάθος. Τεράστιο κι άδικο. Είμαστε αρκετές. Είμαστε μοναδικές. Είμαστε ξεχωριστές.

life coaching inspired for life

Δε χρειάζεται να είμαστε τέλειες, για να αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιες στον εαυτό μας την αξία μας και τη μοναδικότητα του είναι μας.

Χρειάζεται όμως να μας γνωρίσουμε καλά. Όσο καλύτερα μπορούμε. Γιατί όσο καλά κι αν μας γνωρίζει κάποιος άνθρωπος, είναι αδύνατον να γνωρίζει κάθε φωτεινή και σκοτεινή γωνιά της ψυχής μας. Αποκλείεται με τον τρόπο που την ξέρουμε εμείς.

Όλοι οι άνθρωποι όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, όλοι ανεξαιρέτως χρειαζόμαστε αγάπη. Είναι η βάση της ύπαρξής μας.

Αλλά δε μπορούμε να στηριζόμαστε σε κανέναν. Με την έννοια ότι δεν γίνεται να εξαρτάται η ευτυχία μας από κανέναν άλλο, εκτός από εμάς.

Έτσι για να το κάνουμε εικόνα, φέρε στο μυαλό σου μια από εκείνες τις τρελές χολιγουντιανές ταινίες, που καταστρέφεται ο πλανήτης, έρχεται το τέλος του κόσμου, αφανίζονται οι πάντες και τα πάντα και εσύ είσαι με κάποιο τρόπο η survivor της υπόθεσης. Ε, φαντάσου τώρα, να κλείνει το στόρι με εσένα να κλαις και να λες, αφού δεν έχω τον Μήτσο, την κολλητή μου, τα παιδιά μου, τα λεφτά μου, τα Manolo Blahnik (χε χε, το χαλαρώνουμε λίγο), θα κάτσω εδώ και θα πεθάνω. Τα λεφτά μας πίσω! 😛

unnamed

Θέλουμε την survivor να δημιουργεί τον κόσμο από την αρχή. Με ό,τι έχει απομείνει να εκτιμήσει το δώρο της, που είναι η ίδια της η ζωή και να συνεχίσει να υπάρχει. Να ρίξει ένα χαμόγελο, ακόμη κι αν βρίσει ή κλάψει έτσι, για το ξέσπασμα και την αλητεία… και μετά να πιάσει δουλειά! Έτσι, θα υπάρχει καλύτερα από χθες. Κι ας είναι δύσκολα. Κι ας φαίνονται όλα μαύρα. Αλλά κορίτσι μου γλυκό εκεί έξω, που διαβάζεις, αν η survivor δεν αγαπά τον εαυτό της αρκετά, πώς θα γίνει δουλειά; Και τέλος πάντων, αν δεν αγαπήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιες τους εαυτούς μας, πώς είναι δυνατόν να απαιτούμε πραγματική αγάπη από τον κόσμο γύρω μας; Δεν είναι εγωισμός! Είναι βασική αρχή της ζωής μας! Ας δώσουμε το καλό παράδειγμα πρώτες. 😉

Οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι με θεωρούν inspirer. Οι άνθρωποι που διαβάζουν το blog και μπορεί ποτέ να μην με έχουν συναντήσει από κοντά, το ίδιο. Τα 9 στα 10 μηνύματα, εκείνα τα πιο προσωπικά που λαμβάνω, λένε αυτό το πράγμα. Με κάνει τρελά ευτυχισμένη αυτό. Θέλω τον κόσμο εμπνευσμένο και ευτυχισμένο. Θέλω με τον τρόπο που μπορώ εγώ, να αφήσω το λιθαράκι μου που λέγεται αγάπη. Ξέρω πολύ καλά ότι η έμπνευση, η χαρά, η ευτυχία και όλα τα ωραία της ζωής, προέρχονται και καταλήγουν στην αγάπη. Η Αγάπη όμως ξεκινάει πρώτα από μέσα μας.

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι τα έχω όλα λυμένα και δεν έχω ανάγκη να εμπνέομαι κι εγώ. Αντιθέτως! Όλες αυτές οι γνώσεις και οι κατακτήσεις του μυαλού, δεν έρχονται ζώντας σε ένα ροζ συννεφάκι. Αν σου έρχονται όλα εύκολα, έχει τα καλά της η κατάσταση. Αλλά, δε σου επιτρέπει να δεις και τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος που λέγεται ζωή. Έτσι κι εγώ, δεν είμαι αισιόδοξη και με θετική σκέψη επειδή έχω μια τέλεια ζωή. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν πλησιάζει καν, έτσι όπως την εννοεί η κοινωνία. Σχεδόν για τα πάντα στη ζωή μου, έχω προσπαθήσει πολύ. Δεν μου χαρίζεται τίποτα.

Είναι πολύ, πολύ χρήσιμο και σπουδαίο, να ζητάμε βοήθεια πού και πού. Όταν νιώθουμε μπερδεμένες. Όταν καταλαβαίνουμε ότι η εικόνα της ζωής μας, σαν να θόλωσε. Όταν έχουμε μια φωτιά μέσα μας να καίει, γεμάτη ιδέες, όνειρα, ταλέντα και για κάποιο λόγο νιώθουμε ότι έχουμε κολλήσει. Λείπει η δράση! Λείπει η τόλμη. Λείπει το ρήμα υλοποιώ, δίπλα από το ονειρεύομαι. Για μερικούς ανθρώπους, λείπει ακόμη και το οραματίζομαι. Λείπει το πιστεύω. Το αξίζω. Ή το μπορώΑκόμη κι όταν μοιάζει σαν να τα έχουμε όλα, αλλά μέσα μας κάτι λείπει ρε παιδί μου!

Κάπου θα βρίσκεις τον εαυτό σου σε όλα αυτά που γράφω. Το ξέρω 1000%!

Υπάρχει τρόπος να πάρεις μπρος! Υπάρχει. Δεν είναι μαγικό φίλτρο, εξαρτάται εντελώς από σένα, αλλά έρχεται σε “μπουκαλάκι” έμπνευσης, ανακατεμένη με βοήθεια, καθοδήγηση. Λέγεται life coaching. Είναι η βοήθεια που ζήτησα κι εγώ πριν 1 χρόνο και κάτι. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί με άλλους life coaches όλο αυτό, αλλά μπορώ να καταθέσω την εμπειρία μου με τη Νικόλ (aka Take Ten). Σου έχω ξαναπεί παλιότερα για τη Νικόλ, εδώ.

unnamed (1)

Είχα λοιπόν παρακολουθήσει ένα ακόμη Polestar, ενα πολύ γνωστό πια και αγαπητό workshop της και κάνουμε ένα reunion με φαγητό και κρασί οι κοπέλες που είχαμε βρεθεί σε αυτό. Εκεί λοιπόν, είπε δειλά για πρώτη φορά η Νικόλ ότι σκέφτεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που θα λέγεται Inspired for life. Πρώτο κλικ για μένα! Επεξηγώντας λοιπόν η ίδια, της είπα μαζί με άλλες «Ξεκίνα το!». Της είπα ότι αν όντως το κάνει, θα είμαι η πρώτη που θα πάω. Έτσι κι έγινε! Thank God!

Το IFL όπως το λέμε για συντομία, είναι ένα πρόγραμμα που διαρκεί 3 μήνες, αλλά δεν απαιτεί πολύ χρόνο από σένα. Πηγαίνεις 2 φορές το μήνα στο χώρο της Νικόλ στην Καλλιθέα. Σε ένα λιτό, με πολύ λευκό χώρο. Έτσι, μια προειδοποίηση για το φως που θα βρεις! 🙂 Η ίδια πάντα σε ασπρόμαυρο. Δεν ξέρω, μπορεί να θέλει να βάζουμε εμείς το χρώμα στον καμβά των συναντήσεων. 🙂

Σε μια μικρή ομάδα 4-6 γυναικών, θα δεις ότι θα νιώσεις πολύ άνετα σε πολύ, πολύ λίγο χρόνο. Θα βρίσκεσαι πιθανότατα ανάμεσα σε γυναίκες, που ούτε καν θα φανταζόσουν βλέποντάς τες, ότι εσύ θα τις συναναστρεφόσουν, επειδή είναι πολύ διαφορετικές από σένα. Αλλά, έλα και βγάλε με ψεύτρα, αν πας και δε βρεις πολλά περισσότερα κοινά σημεία μαζί τους από αυτά που φανταζόσουν! Πίστεψέ με… μη σου κάνει εντύπωση αν βρεις φίλη ζωής ανάμεσά τους. Ακόμη και σε πληθυντικό αριθμό.

Η Νικόλμέσα από εργαλεία, μεθοδολογίες και με πολύ κατανοητό τρόποθα σε βοηθήσει να κινηθείς παράλληλα σε δύο άξονες.

Ο πρώτος είναι να παρατηρήσεις τον εαυτό σου. Εντυπωσιάστηκα, πόσα ανακάλυψα για μένα, εγώ που είμαι από τους ανθρώπους που έχω ψαχτεί και ψάχνομαι… ασταμάτητα.

Ο δεύτερος είναι ταυτόχρονα με την παρατήρηση, να περάσεις στη δράση. Κι όμως, ναι. Γίνεται. Με σεβασμό στα όριά σου, στα θέλω σου, στο ρυθμό σου, θα δεις ότι μέσα από ασκησούλες, μπαίνεις στη διαδικασία να ονειρεύεσαι και να υλοποιείς. Να έχεις ανάγκες και να ξεκινάς να βρίσκεις τρόπους να τις καλύπτεις.

inspired for life program

 

Θα καταλάβεις πού βρίσκεσαι τώρα. Σε αυτή τη φάση της ζωής σου.

Ποιες είναι οι ανάγκες σου.

Ποιες είναι οι αξίες σου.

Πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου.

Πώς σε βλέπουν οι άνθρωποι γύρω σου.

Πώς βλέπεις εσύ τους ανθρώπους γύρω σου. Ειδικά αυτούς που θαυμάζεις.

Ποια οράματά σου είναι αυτά που θα σε φέρουν πιο κοντά στην ιδανική για σένα ζωή.

Ποιες είναι οι αλλαγές που χρειάζεται να κάνεις, για να διευκολύνεις τα θέλω σου και ό,τι ονειρεύεσαι.

Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι σου. Αυτοί που θα σε φέρουν στο σημείο που θες να οδηγήσεις τη ζωή σου.

Πώς θα τα κάνεις όλα αυτά.

Όλα αυτά (που δε φαντάζεσαι ίσως πόσα πολλά είναι, αν δεν το βιώσεις άσκηση άσκηση), γίνονται χωρίς να χρειάζεται να “εκθέσεις” σκέψεις και συναισθήματα στην ομάδα σου, αν εσύ δε θες.

12002258_1670960203117230_4500378673118920764_n

Το IFL λειτούργησε στην περίπτωσή μου, σαν το γρανάζι της μηχανής. Πολλά όνειρα, πολλές ιδέες, πολλές συνειδητοποιήσεις, αλλά κι ένα χάος ταυτόχρονα. Ένιωθα σαν να φοράω θολά γυαλιά. Σαν να έχω τις απαντήσεις μπροστά μου και να μη τις βλέπω. Είχα “κολλήσει”. Ένιωθα εγκλωβισμένη. Σαν να είμαι σε ένα λαβύρινθο γεμάτο ιδέες, δημιουργικότητα, προσωπικά όνειρα, ανθρώπους που αγαπώ, πράγματα που θέλω να ζήσω, σκουπίδια, εκκρεμότητες, πληγές. Πανέμορφο σε κάποια σημεία, αλλά χαώδη. Οπότε, χάνεται η ομορφιά και μη ξεχνιόμαστε. Η έξοδος. Γιατί είπαμε, ένιωθα σε λαβύρινθο. Ήθελα κάποιον να με βοηθήσει να καθαρίσω τα γυαλιά. Να μου δώσει κι ένα χτύπημα στην πλάτη και να μου πει “Προχώρα! Το βρήκες!”. Ε, κάπως έτσι έγινε. Άρχισα να καθαρίζω τα γυαλιά. Έτσι πήρε μπρος η μηχανή μου. 🙂

Κι η επίδραση όλης αυτής της εμπειρίας στο IFL, ακόμη είναι ζωντανή. Έγινε ένα με την καθημερινότητά μου, ό,τι ανακάλυψα εκεί. Σε κάποιους ανθρώπους η μεταμόρφωση ήρθε πολύ γρήγορα. Το είδα να συμβαίνει!

10391373_1626386084241309_8180633589973618406_n

Στην δική μου περίπτωση, η μεταμόρφωση είχε και πολύ εσωτερικότητα. Έχουν γίνει μέσα μου τόσα πολλά, αλλά δεν είναι απαραίτητα αυτά τα προφανή που βλέπει κάποιος. Καταστάλαξα, συνειδητοποίησα, παραδέχτηκα. Δούλεψα κι αλλού τα κατάφερα, αλλού όχι και τόσο. Αλλά επαναπροσδιόρισα. Έμαθα πώς να αποδέχομαι καλύτερα, πώς να αγκαλιάζω τις αλλαγές ευκολότερα, πώς να ξεχωρίζω όχι μόνο τι θέλω, αλλά και τι μου κάνει. Αυτό. Αυτό είναι μια τεράστια υπόθεση, που δεν μπορώ να περιγράψω το μέγεθός της. Όταν βρίσκεις ξεκάθαρα τις αξίες της ζωής σου- που όλοι νομίζουμε ότι τις ξέρουμε, αλλά δεν ισχύει απαραίτητα- τότε βρίσκεις πολύ ευκολότερα τις απαντήσεις σου στα διλήμματα. Ξέρεις πια, ότι μπορεί να θες κάτι στη ζωή σου, που δε θα σε κάνει τελικά πιο ευτυχισμένο. Θα «κλωτσάει» σε αυτό που είσαι. Κι έτσι, αρχίζεις να αποφασίζεις με σιγουριά. Ξεκίνησα κωπηλασία, έγινα πιο ήρεμη στο σπίτι-δηλαδή λιγότερες φωνές υστερίας-, σχεδιάζω, ετοιμάζω νέα πράγματα στο blog και όχι μόνο, βάζω πιο εύκολα όρια στους γύρω μου, με αγαπώ περισσότερο. Κι άλλα… κι άλλα! Με το δικό μου ρυθμό.

Είναι το σπουδαιότερο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου αυτό το πρόγραμμα. Σαν άνθρωπος, σαν γυναίκα, σαν μαμά. Το χρειαζόμουν και βοήθησε και την υπόλοιπη οικογένεια. Γιατί ισχύει το «ευτυχισμένη μαμά, ευτυχισμένα παιδιά».

Plus; Ήμουν μάλλον πολύ τυχερή και απέκτησα φίλες! Ήταν να βρεθούμε βρε παιδί μου! Μπορεί να τέλειωσε τον περασμένο Ιούνιο όλο αυτό, αλλά μιλάμε και βγαίνουμε πια, είμαστε παρέα. Έχουμε γνωριστεί με κάποιους οικογενειακώς, έχουν παίξει τα παιδιά μας, έχουμε περάσει μέχρι και κομμάτι των οικογενειακών μας διακοπών μαζί! ♥

Η Νικόλ, 12 και 14 Μαϊου ξεκινά τα δύο επόμενα Inspired for life προγράμματα.

Το γκρουπ που ξεκινά στις 12/5 κάνει τις συναντήσεις Πέμπτη ,ενώ αυτό που ξεκινά 14/5 Σάββατο.

life coaching_May 2016_1

life coaching_May 2016_2

Αν νιώθεις, ότι έχεις βρει τον εαυτό σου κάπου σε όλα αυτά που μοιράστηκα μαζί σου, αν είσαι έτοιμη να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου, για να πάει προς τα εκεί που εσύ θες, τότε επικοινώνησε μαζί της. Μη χάσεις την ευκαιρία. Δε θα χάσεις τίποτα, βάζω το χέρι μου στη φωτιά που λένε. Δεν το έχω ξαναπεί αυτό εδώ μέσα. Τολμώ  λοιπόν να το πω έτσι ανοιχτά, γιατί έτσι ακριβώς είναι. Έχω πολλές γνωστές και φίλες που έχουν παρακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα και όλες όσες ρώτησα, αισθάνονται ότι έκαναν ένα σπουδαίο δώρο στον εαυτό τους, που να σου πω κάτι; Διαρκεί μια ζωή. Και το αξίζεις, όπως το αξίζει κάθε άνθρωπος.

ifl life coaching group_take ten

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ. Θα σου λυθούν πρακτικές απορίες.

Για τις αναγνώστριες του ShareYourLikes, υπάρχουν φυσικά δωράκια! 🙂 

Αν ενδιαφέρεσαι να συμμετάσχεις σε ένα από τα δύο γκρουπς και για τέσσερις μέρες από τη δημοσίευση του άρθρου (δλδ έως και 10/5), εξασφαλίζεις τη συμμετοχή σου με 150€, αντί για 210€ που είναι η κανονική τιμή.

+

Για όλες τις αναγνώστριες ανεξάρτητα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δίνεται δώρο το eBook “Βαρόμετρο ζωής”, το οποίο θα βοηθήσει να κάνεις μια ξεκάθαρη χαρτογράφηση του πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή στη ζωή σου, με ερωτήσεις που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη και ίσως και για αλλαγές που θα λατρέψεις. Απλά, κάνε εγγραφή στη φόρμα εδώ , με τον κωδικό SYL.

Κι αν μένεις εκτός Αθηνών, μη στενοχωριέσαι καθόλου. 🙂 Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί πλέον και για εξ αποστάσεως ανάγκες!

Τη Νικόλ, μπορείς να τη βρεις στο facebook στο προσωπικό της account αλλά και στη σελίδα της.

Έμπνευση για ζωή! Ναι, ρε! 😉 Καλή αρχή σε σένα που το αποφάσισες! ♥

10917905_1588909011322350_8059263268793020418_n

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο;  Sharing is magic!♥