Καλημέρα όμορφε κόσμε! Σου εύχομαι μια καταπληκτική μέρα και μια υπέροχη εβδομάδα.

Η πρώτη βροχή του φθινοπώρου είναι γεγονός κι εγώ έπεσα σε μια μικρή μελαγχολία που τέλειωσε το καλοκαίρι.

Μετά το «έριξα» στη μάσα και συνήλθα.

Γι’αυτό θα σου μιλήσω, για τη μάσα.

Έφαγα σπιτική, φτιαγμένη από τα χεράκια μου πραλίνα φουντουκιού ή αλλιώς Μερέντα ή αλλιώς Nutella.

Πώς λέμε ο φίλος μου ο Μπάμπης ή Σουγιάς ή Αντερογκουρού. Ένα τέτοιο πράγμα. Διαλέγεις και παίρνεις  😀

Μετά από ενδελεχή έρευνα μηνών, κατέληξα να δοκιμάσω για την πρώτη απόπειρα τη συνταγή που είχα δει στο myfunkycook.

Μου έκανε περισσότερο κλικ μια μικρή λεπτομέρεια. Θα στην πω παρακάτω.

Αν και ουσιαστικά η συνταγή είναι μία. Όπου και να κοιτάξεις τα ίδια υλικά χρησιμοποιούν και παίζουν με 50γρ. ίσως διαφορά σε κάποια ή κάποιοι παραλείπουν τη ζάχαρη άχνη.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ξεροβήξω, γκούχου γκούχου και να σου πω ότι το Αλτσχάιμερ της εγκυμοσύνης, το έβαλε το χεράκι του όσο ετοίμαζα τη δική μου πραλίνα φουντουκιού και έκανα μια μικρή…πατάτα.

Χωρίς σοβαρό τίμημα, αλλά ναι, έκανα βλακειούλα. Αντί για ζαχαρούχο γάλα, έβαλα εβαπορέ. Τα συμπεράσματα δικά σου. 😛

Α! Κι επειδή γιορτάζω σήμερα, αυτό είναι το e-κέρασμά μου! Μόλις εφευρεθεί ο τρόπος να σε κερνάω κανονικά μέσω υπολογιστή, υπόσχομαι να σου δίνω και κουταλάκι χιχιχι

Πάμε για υλικά και παρασκευή!

1κουτί ζαχαρούχο γάλα (συναδέλφισσες εγκυούλες, ζα χα ρού χο)

150 γρ. φουντούκια

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

1φλ. τσαγιού κοσκινισμένο κακάο

1/2 φλ. τσαγιού κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη

200γρ. βούτυρο (μαργαρίνη)

Πρώτα να σου πω ότι, αυτή η ποσότητα μου έδωσε 2 βάζα. Δηλαδή 1κιλό περίπου μερέντα.

1.Σε ένα μικρό ταψάκι βάζεις τα φουντούκια και τα ψήνεις για περίπου 10′ στους 170-180 βαθμούς
(αυτή η λεπτομέρεια με έκανε να προτιμήσω αυτή τη συνταγή).

2. Όσο αυτά ψήνονται, εσύ σε μπεν μαρί και χαμηλή φωτιά, θα λιώσεις τη σοκολάτα με τη μισή ποσότητα βουτύρου.

3. Τα ζεστά φουντούκια μόλις βγήκαν από το φούρνο και τα μεταφέρεις στο multi με την υπόλοιπη ποσότητα μαργαρίνης. Τα χτυπάς μέχρι να γίνει το μίγμα σχεδόν αλοιφή.

4. Στο μίξερ βάζεις τα υπόλοιπα υλικά (γάλα-ζάχαρη-κακάο), τα χτυπάς και μετά από λίγο προσθέτεις την φουντουκοαλοιφή και τη λιωμένη σοκολάτα. Συνεχίζεις μέχρι να ομογενοποιηθούν απόλυτα τα υλικά.

5. Αφήνεις να κρυώσει η λιχουδιά σου.

6. Μεταφέρεις σε αποστειρωμένα βάζα και κατευθείαν στο ψυγείο για να πήξει καλύτερα.

7. Τρως, τρως, τρως! 🙂 🙂 Σκέτη ή σε γλυκά, σε συνταγές που ξέρεις, που θα βρεις ή που σου έχω δείξει.

Extra tips!

Λένε κάποιοι ότι αφού πήξει διατηρείται και εκτός ψυγείου, όπως η αγοραστή πραλίνα φουντουκιού. Εγώ είμαι λίγο φοβιτσιάρα αφού έχει γάλα και προτιμώ το ψυγείο.

Λένε επίσης, σε άλλη συνταγή πραλίνας που είδα, ότι και στο ψυγείο δε διατηρείται πάνω από 10 μέρες εξαιτίας του γάλακτος. Επειδή η ποσότητα είναι μεγάλη, θα δοκιμάσω να βάλω στην κατάψυξη τη μεγαλύτερη ποσότητα και να βγάζω κατά καιρούς μια ποσότητα ικανή να φαγωθεί μέσα σε 1 βδομάδα με 10 μέρες. Έχει δοκιμαστεί από κάποιες νοικοκυρές και είναι μια χαρά σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.

Τα φουντούκια τα νιώθεις στο στόμα. Εμένα αυτό μου αρέσει, αν όμως εσύ δε το θες έτσι, ίσως θα ήταν προτιμότερο να βάλεις μικρότερη ποσότητα από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, άλεσέ τα αρκετή ώρα

Η δική μου βγήκε πιο αραιή από την μερέντα εμπορίου, προφανώς λόγω του λάθους που έκανα με το γάλα. Εξάλλου όταν είδα την υφή κατάλαβα ότι κάτι στραβό έκανα 😉

Η γεύση της είναι υπέροχη και πιο ελαφριά από αυτή του εμπορίου!

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι παρασύρεσαι και τρως παραπάνω 😀

Ο άντρας μου που δε συνηθίζει να τρώει γλυκά, μερέντες κλπ έφαγε 4 μεγάλες φέτες ψωμιού με μερέντα και συνέχεια έλεγε «πολύ ωραία Σοφούλα, πολύ ωραία, μπράβο!» χιχι

Γενικά το ψωμί «φεύγει¨πολύ αυτές τις μέρες στο σπίτι μας…μάντεψε γιατί.

My little bliss!

Όσο περίμενα να πήξει, για να ξεχαστώ ασχολήθηκα λίγο με τη μία βεράντα του σπιτιού την οποία χτυπάει βοριάς και ανησυχούσα ότι θα μου χαλάσει ο αέρας την καλοκαιρινή γωνιά που έχω φτιάξει.

Τότε θυμήθηκα ότι δεν στην εχω δείξει τόσο καιρό και τώρα είναι αργά γιατί τα μαζεύω σιγά σιγά.

Ένα στεφανάκι όμως που είχα φτιάξει, μια μικρή μικρούλα δημιουργία θα τη μοιραστώ.

Μου αρέσει πολύ γιατί έχει όγκο.

Τόσο το ίδιο το στεφάνι από μόνο του έχει όγκο και..κίνηση, όσο και στολισμένο, αφού είχα επιλέξει ως επί το πλείστον να το ντύσω με μεγάλα κοχύλια και θησαυρούς της θάλασσας.

Ήταν λίγο βαρύ αλλά με μπόλικη κόλλα ήταν όλα στη θέση τους!

Χρόνια πολλά σε κάθε Σοφία, Αγάπη, Ελπίδα, Πίστη! Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο αφού όλοι χρειαζόμαστε να γίνουμε λίγο παραπάνω σοφοί, να πλημμυρίσουμε τις καρδιές μας αγάπη, να μη χάσουμε με όσα συμβαίνουν γύρω μας την ελπίδα μας και να μην αμφισβητήσουμε ούτε λεπτό για την πίστη μας. Στον εαυτό μας, στη ζωή, στον άνθρωπο, στη θρησκεία μας! ♥♥♥

Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic!

Share Your Likes OnEmail to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+